Companii

Gala ZF 25 de ani. Cele mai valoroase zece companii din economie au spart pragul de 50 mld. euro evaluare în 2023. În doar un an, valoarea lor s-a apreciat cu 13,7%

Gala ZF 25 de ani. Cele mai valoroase zece companii din...

Autor: Cristina Roşca

24.11.2023, 00:08 5275

Producătorul de energie Hidroelectrica, cel mai nou actor din piaţa locală de capital, este liderul clasamentului şi totodată singura companie a cărei valoare sare de 10 mld. euro Podiumul este completat de UiPath şi OMV Petrom, situaţia fiind identică cu cea din 2022 Singurul nume nou în top zece este BCR, care a urcat de pe 11 pe 7, înlocuind lanţul de hipermarketuri Kaufland, care a ieşit din rândul „decarilor“.

Cele mai valoroase zece com­panii din economie sunt eva­luate în acest an la puţin peste 50 mld. euro, suma fiind cu 13,7% mai mare decât în 2022.

Acestea sunt primele informaţii dez­văluite din ediţia din 2023 a catalogului Top 100 cele mai valoroase companii din econo­mie. Ajuns la cea de-a 18-a ediţie, anuarul va fi publicat în perioada următoare.

Singurul an în care acest prag – de 50 mld. euro valoare cumulată a primilor zece jucă­tori - a mai fost depăşit a fost 2021, al doilea an de pandemie, un moment în care banii erau încă ieftini, inflaţia nu îşi pusese am­prenta asupra mediului de business, iar apetitul de consum era în continuare la cote ridicate.

La momentul acela, singur, UiPath contribuia cu aproape jumătate la totalul valorii primilor zece clasaţi, iar asta după ce primul unicorn românesc primise încă o finanţare record, înainte de listarea pe cea mai importantă piaţă de capital din lume, cea de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO