Companii

GE plateste 140 mil. euro sa intre pe piata de servicii financiare

30.05.2006, 00:00 15

O divizie a gigantului american General Electric va prelua trei companii aflate in portofoliul Fondului Romano-American de Investitii.

Gigantul american General Electric, a doua companie din lume ca valoare de piata, a semnat ieri, printr-o divizie a sa de investitii de la Londra, contractul pentru achizitia societatilor de servicii financiare controlate de catre Fondul Romano - American de Investitii - Motoractive, Estima Finance (Ralfi) si Domenia Credit, au declarat pentru ZF surse de pe piata.

Tranzactia a vizat pachetele integrale de actiuni ale celor trei companii si s-a ridicat in jurul valorii de 140 mil. euro, din care Fondul Romano - American de Investitii (RAEF) va incasa peste 100 mil. euro, potrivit surselor citate. Reprezentantii vanzatorului nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei. General Electric face astfel cea mai importanta achizitie in Romania, dupa o intrare discreta pe piata la inceputul anilor ''90.

Negocierile, derulate cu multa discretie, au demarat de la finele lunii martie, dupa depunerea ofertelor angajante.

In cursa pentru achizitia celor trei companii de servicii financiare s-au aflat mai multe grupuri financiare - HSBC din Marea Britanie, AIG Consumer Finance sau Societe Generale (Franta) , carora li s-au adaugat in faza initiala Credit Agricole (Franta), EFG Eurobank (Grecia), Caja de Madrid (Spania) sau OTP (Ungaria). Francezii de la Societe Generale au fost insa interesati numai de achizitia Estima Finance, in timp ce vanzatorii doreau un deal la pachet, prin care cumparatorul sa preia toate cele trei societati. In final, in luna mai a fost selectat pentru negocierile finale GE Capital Londra.

RAEF detinea inainte de vanzare un pachet de 60% din actiunile firmei Domenia Credit (specializata in acordarea de credite ipotecare), un pachet de 80% din Motoractive (una dintre cele mai mari companii de leasing independente de pe piata) si un pachet de 72,5% din actiunile Estima Finance, afacere din domeniul creditelor de consum. Restul actiunilor la Estima Finance (27,5%) se afla in posesia retailerului de electrocasnice DoMo.

RAEF mai detine si un pachet de 20% din DoMo, al doilea jucator din punctul de vedere al volumului vanzarilor, dupa Altex.

Alaturi de RAEF, si-au vandut participatiile BERD, IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale, si DEG - Germania, care detineau impreuna 40% din Domenia.

De asemenea, germanii de la DEG si-au vandut si pachetul de 20% din titlurile Motoractive.

Specializata in acordarea de credite ipotecare, Domenia Credit planuieste sa se transforme in banca de credit ipotecar, in contextual perfectarii cadrului legal necesar.

Sub statutul de banca ipotecara, Domenia ar putea sa emita obligatiuni ipotecare, sa atraga credite de pe piata de capital sub forma de obligatiuni si, pe termen lung, surse de creditare accesibile.

In urma incheierii acestei afaceri, GE isi intareste considerabil pozitiile in Romania.

Americanii preiau o retea de servicii financiare si au anuntat inca de anul trecut demararea unui proiect de investitii de peste 80 mil. euro in crearea unei platforme de servicii de afaceri pentru clientii corporatisti. Numai prin investitia greenfield, GE ar urma sa aiba peste 1.500 de angajati in Romania. De asemenea, strategia GE vizeaza extinderea propriilor operatiuni in domenii precum infrastructura feroviara, cea energetica, piata creditelor de consum si a serviciilor medicale.

GE a raportat pentru anul trecut un profit net de 16,3 mld. $ la venituri totale de 150 mld. $ si active totale de 673 mld. $. La nivel global, GE are 316.000 angajati. Capitalizarea bursiera a conglomeratului american este de 357,8 mld. $.

RAEF este unul dintre cele mai active fonduri de investitii de pe piata romaneasca, avand in portofoliu companii precum producatorul de lacuri si vopsele Policolor (32,9%) sau producatorul de articole de cauciuc Rolast Pitesti (12%).

RAEF detine compania de administrare a investitiilor Certinvest, care controleaza societatea de brokeraj Intercapital Invest.



Motoractive Leasing

* Profit net de 4,04 mil. euro in 2005

* Valoare contracte de 91,3 mil. euro

* Cea mai mare firma independenta de leasing

* Active totale de 115 mil. euro

* Actionari: RAEF - 80%, DEG (Germania) - 20%

* 104 angajati.



Estima Finance

* Operationala din 2004, cand a preluat activitatea de creditare din unitatile DoMo

* Valoare contracte de peste 70 mil. euro

* Actionari: RAEF - 72,5%, DoMo - 27,5%

* Reteaua a ajuns in 2005 la 700 de locatii

* In decembrie 2005, a atras de pe piata fonduri de 4,2 mil. euro printr-o emisiune de obligatiuni pentru extindere.



Domenia Credit

* Infiintata in 2003

* Capital social subscris si varsat de 6,2 mil. euro

* Portofoliu de credite de 25 mil. euro

* Actionari: RAEF - 60%, BERD, IFC, DEG - 40%.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO