Companii

GED preia liderul agentiilor de turism, Happy Tour

14.12.2007, 19:40 48

Fondul de investitii GED Eastern Fund II, parte a companiei spaniole GED, a preluat Happy Tour, cea mai mare agentie de turism in functie de cifra de afaceri.
Reprezentantii Happy Tour si cei ai GED nu au dorit sa precizeze valoarea tranzactiei si nici procentajul preluat prin intermediul acestui deal.
Surse din piata spun ca GED nu a preluat 100% din capitalul Happy Tour si au plasat valoarea companiei la aproximativ 15-20 de milioane de euro.
Raportata la indicatorii financiari obtinuti de companie anul trecut, valoarea reprezinta cel putin o treime din cifra de afaceri si este de minimum 12,5 ori mai mare decat profitul.
Aceasta este cea de-a doua tranzactie care a vizat o agentie de turism locala, dupa ce in luna octombrie agentia Alto Tours, controlata de omul de afaceri Florin Tancu, a vandut un pachet de 25% din actiuni fondului de investitii danez Weco Travel and Transport Central&Eastern Europe.
"Este o tranzactie destul de riscanta, avand in vedere ca marea parte a afacerilor agentiei este realizata pe segmentul corporate. Angajatii sunt pana la urma principalul activ, iar pierderea unuia dintre ei poate duce si la pierderea unui client mare", spun surse din piata.
Odata cu vanzarea Happy Tour, analistii si jucatorii din piata spun ca vom asista la un val de preluari pe acest segment controlat acum de investitori romani, care devine din ce in ce mai atractiv.
"Nu vrem ca Happy Tour sa ramana doar o afacere de familie, ci vrem sa ne dezvoltam si pe alte piete", a declarat Nicolae Demetriade, directorul general al agentiei. Happy Tour estimeaza pentru 2007 o cifra de afaceri de peste 45 de milioane de euro.
Actionarii companiei earu Dirna Maria, cu 85% din actiuni, si Demetriade Elena Carmen, cu 15% din actiuni. Fondul de investitii spaniol GED Eastern Fund II are patru participatii in Romania, la companiile Rosegur (fostul Dragon Star Guard), Romanian Real Estate Partners, un joint-venture cu Warburg Pincus, la Dasimpex Khan si la compania de produse lactate Fama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO