Companii

Gedeon Richter finanteaza investitii de 23,7 mil. euro ale filialei locale

Gedeon Richter finanteaza investitii de 23,7 mil. euro ale filialei locale

Erik Bogsch, CEO al grupului Richter, considera Romania o piata cheie pentru cresterea vanzarilor companiei in Europa Centrala si de Est

07.01.2008, 16:45 30

Dupa un proces de achizitii a caror valoare a depasit 30 mil. euro si care i-au adus o cota de piata de 7%, grupul farma ungar Gedeon Richter continua sa finanteze dezvoltarea filialei din Romania prin acordarea unui nou imprumut de 23,7 mil. euro.
Potrivit datelor centralizate de ZF, finantarile atrase de firme din cadrul grupului Gedeon Richter Romania de la actionarul majoritar, Richter Gedeon Vegyeszeti, sar de 90 mil. euro in intervalul 2006-2008. Ultimul imprumut aprobat de actionarii grupului maghiar, in valoare de 23,7 mil. euro, va fi rambursat de catre filiala locala in perioada 2009 - finele 2013. Compania-mama va finanta astfel planul de investitii al companiei Gedeon Richter pentru acest an.
Cea mai recenta majorare de capital in cadrul subsidiarei romanesti a fost consemnata in luna octombrie 2007, cand capitalul Gedeon Richter Farmacia, divizia de retail a companiei, a crescut de la 7,9 mil. lei (2,4 mil. euro) la 43,9 mil. lei (13,3 mil. euro).
La nivelul pietei romanesti, Gedeon Richter este singura companie din industria farma care are o structura integrata - productie, distributie si retail. Grupul detine in Romania o fabrica de medicamente la Targu-Mures.
In ultima perioada, Gedeon Richter s-a extins pe piata locala si prin achizitii. Astfel, in toamna anului trecut, compania ungara a platit 13,5 mil. euro pentru 96% din actiunile distribuitorului clujean PharmaFarm, iar in decembrie 2006 a dat 14,5 mil. euro pentru achizitia integrala a grupului Dita.
Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Erik Bogsch, CEO al grupului Richter, prioritatea companiei ungare pe piata romaneasca in urmatoarea perioada este integrarea jucatorilor achizitionati si cresterea organica.
Grupul ungar a realizat in primele noua luni din 2007 vanzari de aproximativ 104 mil. dolari din activitatea de productie, distributie si import pe piata romaneasca, valoare in care nu sunt incluse si veniturile retelei de retail. Tot prin achizitii, compania ungara si-a dezvoltat o retea de retail de peste 70 de farmacii care opereaza sub numele de Farmacia Richter.
Gedeon Richter este in prezent cel mai mare producator de medicamente din Europa de Est, cu o valoare de piata de peste 3,6 mld. euro la nivelul ultimelor luni din 2007. Compania a intrat pe piata locala in anul 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu-Mures. In cadrul grupului ungar, Romania se situeaza intre primele state din punctul de vedere al vanzarilor, dupa piete precum Rusia, SUA, Polonia sau Germania.
Pentru a compensa diminuarea vanzarilor pe piata ungara, cauzata de noile reglementari pentru acordarea subventiilor la medicamente, Gedeon Richter a anuntat anul trecut accelerarea extinderii pe pietele din Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO