Companii

Germanii de la Brose isi aduc si furnizorii la Arad

17.10.2006, 13:32 61

Producatorul german de componente auto Brose a finalizat negocierile cu reprezentantii Primariei Arad, pentru achizitionarea a peste 50 de hectare in Zona Industriala Sud, investitia companiei germane fiind estimata la aproximativ 40 de milioane de euro. Brose isi va aduce in Arad si o parte din furnizori, unul dintre numele vehiculate fiind compania Webasto, astfel ca investitia totala urmeaza sa se cifreze la aproximativ 50 de milioane de euro.
"In acest moment toate negocierile care au tinut de noi au fost finalizate. Compania Brose urmeaza sa discute acum contractele pentru electricitate si gaz, iar in momentul in care aceste negocieri vor fi incheiate vor incepe lucrarile. Proiectul ar trebui sa se deruleze pe o perioada de doi ani", a declarat pentru ZF Transilvania Valer Marginean, purtator de cuvant al Primariei Arad. Potrivit acestuia, investitia Brose ar trebui sa asigure cel putin 1.000 de noi locuri de munca.
Inainte de a incepe negocierile cu Primaria Arad, compania Brose s-a aratat interesata si de zona Cluj, insa a renuntat din cauza dificultatilor legate de gasirea unei suprafete adecvate de teren. Proiectul companiei germane se va derula in Zona Industriala Sud si va fi cel mai mare investitor din aceasta zona, potrivit oficialilor Primariei. Compania Brose este unul dintre principalii producatori mondiali de sisteme pentru usi, ferestre si scaune pentru autovehicule, avand printre clienti firme ca Audi, BMW, Chrysler, Citro?n, Fiat, Ford, GM, Jaguar etc. Pe langa Germania, compania are unitati de productie in America de Nord, Belgia, Franta, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Spania, Suedia, Italia, Portugalia, Turcia, precum si in Asia. Firma are circa 8.600 de angajati si a obtinut, anul trecut, o cifra de afaceri de doua miliarde de euro.
Compania Webasto AG este unul dintre producatorii mondiali de echipamente pentru incalzire si aer conditionat, dar si trape pentru automobile. Grupul german a inregistrat in 2005 vanzari de aproximativ 1,4 miliarde de euro, estimarile companiei pentru anul in curs vizand atingerea unei cifre de vanzari de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Reprezentantii Webasto AG au anuntat de asemenea ca pana in 2007 numarul angajatilor va fi redus cu 450 de persoane, 280 dintre acestia fiind in Germania.
In Arad exista in prezent patru zone industriale care insumeaza 430 de hectare de teren. Proiectul Zonei Industriale Sud a fost demarat in 2005. Potrivit reprezentantilor primariei, gradul de ocupare al Zonei Industriale Est este de 100%, iar in Zona Industriala Vest acest indicator trece de 90%. Singurele zone care mai detin teren disponibil sunt cele din Sud si Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO