Companii

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor: S-a afirmat că medicii ar fi prea obosiţi lucrând în sistemul public şi în cel privat. Aceste afirmaţii nedovedite nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele două sisteme

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor: S-a...

Autor: Roxana Rosu

31.10.2018, 12:50 515

Majoritatea medicilor care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi şi în sistemul public, iar faptul că o persoană are două sau mai multe locuri de muncă nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii, a declarat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, comentând discuţiile apărute recent în spaţiul public, după decesul unui copil în spitalul privat Sanador.

 “S-a creat în spaţiul public şi în mediile de informare opinia, în general nesusţinută, că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotările sale, prin calitatea umană şi profesională a celor care activează acolo.  Majoritatea medicilor din specialităţile clinice şi paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi şi în sistemul public. Ei folosesc aceleaşi cunoştinţe profesionale şi au în general acelaşi comportament uman în ambele locuri de muncă”, a spus Gheorghe Borcean.

El a adăugat că faptul că o persoană are două sau mai multe locuri de muncă nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii. În felul acesta, pe de o parte medicii respectivi îşi exercită un drept legal, iar pe de altă parte, pacienţii au posibilitatea de a alege medicul şi unitatea sanitară pe care le doresc, aşa cum prevede legea, în deplină libertate de opţiune, consideră preşedintele CMR.

”De asemenea, s-a mai afirmat că medicii ar fi prea obosiţi lucrând în sistemul public şi în cel privat, că ar avea perfomanţe mai slabe la unul din locurile de muncă dar şi că ar transfera pacienţi în privat pentru a obţine anumite avantaje materiale. Aceste afirmaţii nedovedite nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele doua sisteme”.

În plus, Gheorghe Borcean consideră că aceste afirmaţii nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacienţilor de a alege. ” Însă a lansa o astfel de discuţie în cuprinsul căreia se enumeră şi creşterile salariale substanţiale din sistemul public, constituie, în opinia noastră, o abordare inadecvată a subiectului”.

În opinia lui, autorităţile sanitare au astăzi toate mijloacele pentru a aprecia calitatea şi cantitatea muncii fiecăruia dintre medicii din sistemul public. ”Este doar o chestiune de voinţă politică pentru a face această evaluare.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO