Companii

Global ESG Monitor: Topul primelor 12 companii din lume cu cea mai transparentă comunicare ESG este dominat de Europa, cu nouă companii, în timp ce restul provin din Asia

Global ESG Monitor: Topul primelor 12 companii din lume...

Autor: Roxana Rosu

06.12.2022, 16:29 198

Topul primelor 12 companii din lume cu cea mai transparentă comunicare ESG este dominat de Europa, cu nouă companii, în timp ce restul provin din Asia, arată raportul Global ESG Monitor (GEM) care analizează 625 de raportări de Mediu, Societate şi Guvernanţă (ESG) publicate de 350 de corporaţii din Europa, SUA, Asia şi Australia.

La nivel global, compania cu cel mai mare scor este grupul energetic italian Enel, urmat de compania spaniolă de utilităţi Iberdrola şi de grupul de materiale de construcţii CRH PLC din Irlanda.

Pe regiuni, punctajul mediu corporativ este de 66 din 100 în Europa, 56 din 100 în Asia şi 53 din 100 - atât în Statele Unite cât şi în Australia.

Raportul arată că puţine corporaţii se apropie de scorul maxim de 100, cel mai ridicat scor înregistrat fiind de 90, iar cel mai scăzut 7.  

 „Nu e o surpriză că Monitorul GEM a găsit diferenţe atât de mari în transparenţa raportărilor ESG. Încă nu există un standard recunoscut şi practicat la nivel internaţional în raportarea ESG, iar acest fapt reprezintă în sine o provocare suplimentară pentru companii. Cu toate că sunt folosite pe scară largă instrumente importante de analiză, precum aşa-numita evaluare a materialităţii (materiality assessment), există încă multe abordări superficiale, inadvertenţe, o lipsă de veridicitate şi de credibilitate în rezultatele rapoartelor ESG ale companiilor”, declară Ariane Hofstetter, cofondatoare şi coordonatoarea departamentului de cercetare şi monitorizare a GEM.

 Global ESG Monitor îşi are sediul la Wiesbaden (Frankfurt), în Germania, cu birouri partenere în Washington DC, Melbourne, Kuala Lumpur, Hong Kong, Varşovia şi Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO