Companii

GM si Metrorex apasa pe acceleratia Electroputere Craiova

20.07.2000, 00:00 19



Producatorul de locomotive Electroputere Craiova a obtinut, in primele cinci luni ale acestui an, un profit net de 14,75 miliarde de lei, cu toate ca estimarile de la inceputul acestui an anuntau un profit net de 1,137 mld. lei pe intreg anul 2000.

"Recenta colaborare cu grupul american General Motors (GM) a adus multe beneficii Electroputere. In plus, este de asteptat ca cele 108 vagoane de metrou ce vor fi modernizate in romania pentru Metrorex sa iasa de pe portile uzinei craiovene, cu toate ca initial fabrica desemnata sa deruleze contractul a fost Astra Vagoane din Arad", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Titlurile Electroputere se tranzactioneaza la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti din 24 decembrie 1998, pretul la care au inchis ieri aceste actiuni fiind de 255 lei/actiune, cu 2% mai putin decat in sedinta anterioara.

Colaborarea dintre Electroputere si GM s-a concretizat in modernizarea a doua locomotive Diesel electrice, GM studiind in posibilitatea de a desemna Electroputere ca Partener Asociat pentru oportunitatile regionale in Europa, informeaza un comunicat al societatii.

"Electroputere a inregistrat, in primele cini luni, un profit brut de 18,71 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 392,2 miliarde de lei, veniturile totale ale societatii fiind de 471,9 miliarde de lei, iar cheltuielile totale de 453,188 miliarde de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Conel Crainica, directorul economic al Electroputere.

Profitabilitatea companiei inregistrase tendinta descendenta incepand cu anul 1998, profitul net al societatii in 1999 fiind de 2,04 mld. lei, jumatate fata de cel inregistrat in 1998, chiar daca cifra de afaceri a fost de 795,71 mld. lei, de doua ori mai mare fata de cea din anul precedent.

Programul de investitii pentru acest an se cifreaza la 48,98 miliarde de lei.

Electroputere Craiova produce si comercializeaza motoare, generatoare si transformatoare electrice, aparate pentru distributie si comanda electrica, echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice.

Compania are un capital social de 122,97 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Actionarii semnificativi ai societatii sunt Fondul Proprietatii de Stat (FPS), care detine circa 62,42% din capital si actionarii rezultati in urma procesului de privatizare in masa - PPM (care detin, cumulat, aproximativ 15,96% din titlurile societatii), restul titlurilor apartinand micilor investitori (cu 21,62% din titlurile Electroputere).

Ponderea exportului in productia Electroputere este de aproximativ 40%, principalele piete externe fiind Statele Unite, Franta, Siria, Pakistan, Germania, China, Turcia, Grecia, Italia si Egipt.

Electroputere s-a fondat in 1949, ca producator de echipamente pe domeniul energetic si transportul feroviar, avand in componenta patru fabrici mari: Locomotive, Aparataj Electric, Transformatoare si Masini Electrice Rotative.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO