Companii

Grandemar Cluj va incasa 9 mil. euro de la Bechtel

Grandemar Cluj va incasa 9 mil. euro de la Bechtel

Colaborarea dintre Grandemar si grupul american Bechtel a fost demarata odata cu inceperea lucrarilor la autostrada Transilvania

23.11.2008, 15:03 233

Compania Grandemar din Cluj-Napoca, al carei principal client este grupul american Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, estimeaza ca va finaliza acest an cu vanzari totale de 22 de milioane de euro, in crestere cu peste 37% fata de anul trecut.
Conducerea Grandemar a anuntat pentru anul acesta un program de investitii de aproximativ 5,5 milioane de euro pentru retehnologizarea carierelor de piatra. Potrivit reprezentantilor companiei clujene pana in momentul de fata s-au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro in vederea modernizarii si extinderii carierelor din Poieni si Bologa, iar pentru anul viitor se vor aloca inca 2 milioane de euro pentru carierele Moigrad si Morlaca.
"Intentionam ca la cariera Moigrad sa schimbam in totalitate fluxul tehnologic cu unul complet nou si sa refacem drumul de acces la aceasta cariera. Anul viitor toate carierele Grandemar vor beneficia de programe de retehnologizare", a declarat pentru ZF Transilvania Carmen Ionescu, directorul general al companiei Grandemar.
Grandemar a investit si anul trecut peste 3,6 mil. euro pentru modernizarea instalatilor de extractie a carierelelor proprii, achizitionarea de echipamente si utilaje necesare activitatilor de productie si in marirea capacitatilor de extractie. Firma clujeana a alocat in primul semestru din acest an aproximativ 1 mil. euro pentru achizitionarea de utilaje. Tot in prima jumatate a acestui an Grandemar a achizitionat compania Cariera Moigrad din judetul Salaj si detine in prezent pachetul majoritar de actiuni al acestei firme.
"De obicei lunile de iarna aduc o scadere a vanzarilor companiei noastre, dar credem ca vom trece cu bine peste aceasta perioada datorita faptului ca livrarile catre firma Bechtel, unul dintre principalii nostri clienti de agregate de cariera, vor continua si la iarna. Din totalul cifrei de afaceri prognozata pentru acest an, aproximativ noua milioane de euro vor fi realizati din colaborarea cu firma americana", spune Carmen Ionescu.
Potrivit reprezentantilor Grandemar, cariera de la Morlaca produce in prezent in totalitate pentru autostrada Transilvania, printre clientii companiei clujene fiind si firmele Antrepriza Reparatii si Lucrari Cluj, Build Corp Iasi, Complex Service Zalau, D.G.A.D.P. Zalau, Drum Construct S.R.L., Drumuri Orasenesti Oradea, R.A.D.P Cluj, Ruttrans, R.A.D.J Cluj, Tirrena Scavi S.p.A Italia, sucursala Cluj.   
"Colaborarea noastra cu firma Bechtel a fost demarata odata cu inceperea lucrarilor la autostrada Transilvania, iar in prezent furnizam pentru aceasta companie nisip de concasaj, criblurile asfaltice si piatra bruta", spune Carmen Ionescu.
Compania Grandemar are sediul administrativ in Cluj-Napoca, iar activitatea de productie se desfasoara in trei cariere mari din judetul Cluj (Poieni, Bologa si Morlaca), doua cariere de mica intindere si capacitate (Valea Lungii si Bologa-Hent) si cariera Moigrad din judetul Salaj.
"In momentul de fata nu suntem afectati de criza economica globala, in contextul in care guvernul va aloca in continuare fonduri pentru infrastructura. Avem contracte de colaborare cu principalii nostri clienti pe o perioada mai lunga de timp, astfel ca o mare parte din productia Grandemar este contractata", spune Carmen Ionescu.
Lunile din an cel mai putin profitabile pentru afacerile Grandemar sunt ianuarie, februarie si martie, urmand ca in iulie, august, septembrie si octombrie sa se inregistreze profiturile cele mai mari din an.
"Daca criza financiara se va prelungi si in anul 2009, ne putem astepta ca vanzarile companiei noastre sa inregistreze un recul fata de acest an, cu toate acestea politica noastra este de a nu concedia angajatii. In perioada de iarna o parte din salariatii Grandemar vor efectua lucrari de reparatii la carierele noastre de piatra", a spus directorul general Grandemar.   
Principalele produse ale companiei clujene sunt pietrele sparte pentru calea ferata, nisipul de concasaj, criblurile asfaltice si piatra bruta, materie prima utilizata in reteaua de intretinere a drumurilor judetene si nationale.
Anul trecut pe piata de agregate activau aproximativ 700 de operatori, iar, conform unor estimari, valoarea investitiilor in acest sector este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Compania Grandemar a fost infiintata in anul 1991 prin reorganizarea fostei intreprinderi de stat I.P.I.C.-C.F. Cluj, cu principal domeniu de activitate extractia, producerea si comercializarea agregatelor de cariera.
Principalul actionar al companiei este Bloem International BV din Olanda care detine 50,8% din actiuni, grupul Bloem fiind o afacere a unei familii olandeze care mai cuprinde companii din domeniul utilajelor, echipamentelor si transportului. Firma austriaca de constructii Strabag Egipto detine circa 41,2% din actiunile Grandemar, restul actiunilor fiind detinute de alti proprietari, numarul de angajati ai companiei clujene fiind in prezent de 120 de persoane.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO