Companii

Grupul care operează hotelurile ibis şi Mercure a ajuns la afaceri de 343 mil. euro

Grupul care operează hotelurile ibis şi Mercure a ajuns...

Autor: Cristina Bellu

21.02.2018, 14:35 185

Grupul Orbis, cel mai mare lanţ hotelier din Polonia şi Europa Centrală şi de Est, care operează hotelurile Ibis şi Mercure, a ajuns la afaceri de 343,5 mil. euro în 2017, plus 5,4%, cele mai performante pieţe fiind Budapesta, Varşovia şi Praga cu creşteri de două cifre ale indicatorului care măsoară venitul per cameră.

Totodată, compania a obţinut un EBITDA operaţional de 110,3 mil. euro, în creştere cu 20,2%, faţă de anul precedent.

"Rezultatele excelente pe care le-am obţinut în 2017 dovedesc direcţia corectă a planului strategic Orbis. (…) Atingerea consecventă a obiectivelor noastre a fost apreciată de investitorii noştri, fiind printre primele 10 cele mai performanţe companii de talie medie în 2017, cu o rentabilitate de  plus 27% a acţiunilor pentru anul respectiv. Privind în perspectivă, avem încă aspiraţii de a accelera creşterea Orbis în lunile următoare, având în vedere poziţia puternică de capital şi experienţa considerabilă în derularea proiectelor de investiţii.", explică Gilles Clavie, preşedinte şi CEO al Orbis.
În 2017, Orbis şi-a dezvoltat reţeaua prin inaugurarea a 8 hoteluri noi, cu 650 de camere şi intrarea pe  pieţele din Serbia şi Bosnia şi Herţegovina.

Compania continuă să îşi consolideze amprenta în regiune prin semnarea a 13 noi acorduri (1.600 camere noi), cuprinzând 38 de proiecte cu peste 5.000 de camere în total. De asemenea, Orbis dezvoltă proiectele sale proprii, şi anume ibis Vilnius Center (164 de camere), ibis Styles Warszawa (178 de camere), care vor fi deschise până la sfârşitul anului 2018.

Pentru a sprijini creşterea în regiune, compania a adăugat în portofoliu un nou brand hotelier complementar - Adagio, ce reprezintă piaţa de aparthoteluri. Acest pas va permite Grupului generarea de profituri suplimentare în locaţii de top.

Activităţile de dezvoltare şi gestionare a activelor au condus Orbis la un portofoliu mai diversificat şi mai echilibrat, nu numai din punct de vedere geografic, ci şi în ceea ce priveşte modurile de funcţionare, având acum o pondere de peste 40% a activelor uşoare. şproprietăţi sub contracte de management şi francizăţ

În 2017, Orbis a făcut eforturi pentru a face portofoliul să funcţioneze mai eficient, prin intermediul a 6 tranzacţii de răscumpărare a hotelurilor din Ungaria şi printr-o serie de proiecte de renovare în locaţii emblematice. Pe parcursul anului au fost investite mai mult de 145 de mil. euro din fonduri proprii pentru aceste proiecte.

Grupul deţine 126 de hoteluri şi este singurul licentiator pentru toate brandurile AccorHotels în  Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Orbis are în total 20.500 camere.

Hotelurile operează sub brandurile Sofitel, Pullman, M Gallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles şi ibis budget.

Din 1997, compania este cotată la Bursa din Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO