Companii

Guvern: Germanii de la AE Solar au anunţat că vor investi 1 miliard de euro într-o fabrică de producere a panourilor solare în România

Guvern: Germanii de la AE Solar au anunţat că vor...

Autor: Liviu Popescu

06.03.2023, 16:09 2204

Premierul Nicolae Ciucă, şeful executivului, a avut pe 6 martie 2023 o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţii companiei AE SOLAR şi ai Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră.

Într-un comunicat de presă transmis ZF, Guvernul menţionează că AE SOLAR va investi 1 mld. euro în deschiderea unei fabrici de producere a panourilor solare în România.

"Compania AE SOLAR a anunţat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de euro".

În faza iniţială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de producţie în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european. Reprezentanţii companiei au confirmat că vor operaţionaliza prima fază în acest an.

La nivelul Guvernului, vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanţări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

În privinţa modalităţilor de a susţine dezvoltarea aplicabilităţii investiţiei de amploare, vor fi implicaţi specialişti din cadrul Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc ştiinţific complementar facilităţilor de producţie.

“Această investiţie va plasa România în centrul producţiei europene de panouri solare, contribuind substanţial nu doar la independenţa energetică, dar şi la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerinţe asumate la nivel european, dar şi nevoii resimţite de cetăţeni şi companiile private de a accesa soluţii ieftine şi prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, spune prim-ministrul Nicolae Ciucă.

AE Solar operează în 95 de ţări, fiind controlată în proporţie de 65% de compania germană AE Invest GmbH. 35% merg la Chin hope Co Ltd.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO