Cheltuielile bugetare destinate investiţiilor vor creşte anul viitor cu 3,3 miliarde de lei, la 38,7 miliarde de lei, iar ponderea sumelor alocate pentru astfel de proiecte va urca de 6,4% la 6,5% din PIB, dar se va plasa sub procentajele din 2009 şi 2010, potrivit unui document guvernamental.
Pentru 2011, Guvernul estimează că investiţiile vor totaliza 35,4 miliarde de lei, echivalentul a 6,4% din PIB. În 2010, pentru proiectele de investiţii au fost alocate sume reprezentând 6,6% din PIB, în timp ce în 2009 ponderea a fost de 7,1% din PIB, scrie Mediafax.
Din totalul cheltuielilor bugetare în 2012, investiţiile reprezintă 18,3% şi sunt pe locul trei ca mărime, după cheltuielile cu asistenţa socială şi cele de personal, care împreună trec de 50% din total.
Pe componente, cea mai mare contribuţie, deşi în scădere, va fi adusă de cheltuielile de capital, respectiv 3,6% din PIB.
Singurul capitol la care sunt prevăzute creşteri procentuale este cel privind proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă, unde sumele estimate vor ajunge în 2012 la 2% din PIB, faţă de 1,4% în acest an.
"Prioritizarea proiectelor de investiţii se va baza pe studii de fezabilitate şi va lua în considerare criterii precum analiza cost-beneficii, cota de finalizare estimată, cât de bine a fost gestionată implementarea proiectului de către minister până la această dată şi corespondenţa cu priorităţile strategice ale guvernului", se arată în document
Potrivit documentului, investiţiile de anul viitor vor viza lucrări de infrastructură în domeniile transport, mediu, rurale, din educaţie şi sănătate, energie, prioritare având cele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Sunt prevăzute modernizarea şi asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local şi realizarea de legături cu drumurile naţionale şi cu sistemul de autostrăzi.
În programul de investiţii mai sunt incluse construcţiile locuinţe pentru tineri, locuinţele sociale, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, precum şi sprijinirea proiectelor realizate de microîntreprinderi, cu o vechime mai mică de doi ani, prin programul "Start".
Cheltuielile cu investiţiile ar urma să crească cu 0,74 puncte procentuale în perioada 2013-2015, de la 7,41 % din PIB în anul 2013 la 8,15% din PIB în 2015.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels