Companii

Harta tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est: În 2022, în România s-au semnat aproape la fel de multe deal-uri ca în Polonia, dar valoarea medie e de cinci ori mai mică

Harta tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est: În...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2023, 07:00 189

În România, în 2022 s-au semnat 234 de tranzacţii cu o valoare cumu­lată de 2,9 mld. euro. Cele mai inte­resante domenii pentru investitori au fost imobiliarele şi construcţiile, producţia, telecom-ul şi IT-ul.

Pentru prima dată, România s-a apropiat foarte mult de Polonia ca număr de tranzacţii, cele două ţări fiind despărţite de doar 16 acorduri, arată raportul Emerging Europe M&A Report 2022/23 al casei de avocatură CMS. În mod normal, cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est, Polonia, este mult în faţa României conform acestui indicator. De altfel, abia în ultimii trei ani piaţa locală a ajuns să depăşească Cehia şi să urce pe locul secund în regiune, loc binemeritat ţinând cont de mărimea economiei, a populaţiei şi de evoluţia pozitivă a mediului local de business.

În total, în Europa Emergentă, în 13 ţări, inclusiv Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, în 2022 au fost parafate 1.229 de acorduri în valoare totală de peste 38,3 mld. euro. La total, România a contribuit cu aproape o cincime în volum, dar doar cu 7,5% în valoare, semn că local s-au parafat multe acorduri, dar mici.

Acest lucru e evident şi când vine vorba de valoarea medie a unui deal. Ţinând cont că în România s-au semnat 234 de acorduri evaluate la 2,9 mld. euro, rezultă că valoarea medie e de 12,4 mil. euro, conform calculelor ZF. Spre comparaţie, în cazul Poloniei, acelaşi indicator urcă la aproape 64 mil. euro, de circa cinci ori mai mult.

În ambele cazuri, valoarea pieţei include atât tranzacţiile cu valoare declarată, cât şi pe cele cu valoare estimată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO