Companii

Hidroelectrica a câştigat după doi ani şi jumătate procesul cu traderul de energie Alpiq

Hidroelectrica a câştigat după doi ani şi jumătate...

Autor: Radu Bostan

12.02.2015, 16:35 682

Hidroelectrica a câştigat procesul cu Alpiq, unul dintre traderii ale căror contracte privilegiate de achiziţie a energiei au fost reziliate forţat la intrarea în insolvenţă a producătorului de energie.

Companiile din grupul Alpiq contestaseră hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă la Hidroelectrica, în iunie 2012. Opoziţia lor a fost iniţial respinsă de Tribunalul Bucureşti, dar în 2014 Curtea de Apel a casat decizia şi a trimis cauza spre rejudecare la instanţa inferioară.

În rejudecare, Tribunalul Bucureşti a respins că neîntemeiate opoziţiile formulate de Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alpiq AG şi Sindicatul Naţional Petrom Energie împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica din data de 20.06.2012.

Totodată, instanţa a obligat oponentele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie la cheltuieli de judecată în suma de 29.469,05 lei către Hidroelectrica şi în suma de 29.516,71 lei către Fondul Proprietatea (FP), care a intervenit în cauza în favoarea Hidroelectrica.

"Hotărârea instanţei confirmă că declararea insolvenţei de către Hidroelectrica a fost o decizie corectă şi ea validează şi consolidează implicit toate măsurile administratorului judiciar Euro Insol, inclusiv denunţarea celor 11 contracte bilaterale care au generat pierderi financiare companiei de peste 1,1 miliarde Euro", a spus avocatul Remus Borza, şeful Euro Insol, într-un comunicat de presă.

"Admiterea opoziţiei ar fi avut consecinţe catastrofale pentru Hidroelectrica şi pentru România. Ar fi repus părţile în situaţia anterioară datei de 20 iunie 2012. Ar fi menţinut toate contractele denunţate de administratorul judiciar, unele valabile până în 2019, ar fi anulat toate măsurile de restructurare a companiei luate în perioada insolvenţei, cu consecinţă ireversibilă a falimentului", a mai spus Borza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO