Companii

Hidroelectrica vinde 17 microhidrocentrale cu 15 mil. euro

Hidroelectrica vinde 17 microhidrocentrale cu 15 mil. euro

Hidrocentralele sunt in Suceava, Mures si Gorj

01.04.2008, 20:50 192

Hidroelectrica va vinde, in luna iunie, prin licitatii deschise cu strigare, 17 microhidrocentrale din judetele Suceava, Mures si Gorj, la un pret de pornire cumulat de 54,29 milioane de lei (14,6 milioane de euro), inclusiv TVA, potrivit datelor publicate de compania de stat.
Cele cinci licitatii vor avea loc in intervalul 9 - 13 iunie, la sediul Hidroelectrica, si vor viza privatizarea unor grupuri de microhidrocentrale din bazinele raurilor Moldova, Dorna si Negrisoara (judetul Suceava), Gurghiu (Mures) si Oltet (Gorj).
O conditie a participarii la licitatii este asumarea unui program de investitii pentru reabilitare, modernizare si dezvoltare tehnologica, derulat pe o perioada de pana la cinci ani, se arata in anuntul producatorului de energie. In plus, ofertantul isi va asuma proiectele de mediu necesare pentru indeplinirea obiectivelor si obligatiilor stabilite de autoritatile de mediu.
Licitatia cu cel mai mare pret de pornire, de 16,43 milioane de lei, vizeaza sase unitati de producere a energiei din bazinul raului Moldova. Dupa privatizare, investitorul privat isi va asuma investitii de 3,25 milioane de lei.
Pentru cele doua microhidrocentrale din bazinul raului Dorna, Hidroelectrica a stabilit un pret de pornire de 13,87 milioane de lei si investitii de 730.000 lei in primii cinci ani.
In judetul Mures, compania doreste sa privatizeze patru unitati, pentru cel putin 3,6 milioane de lei. Pentru acest contract, investitorul privat isi va asuma investitii de 2,26 milioane de lei in primii cinci ani.
A doua licitatie, dupa pretul de pornire, vizeaza vanzarea a trei microhidrocentrale din bazinul raului Oltet, pentru o suma de cel putin 15,26 milioane lei. Totodata, firma castigatoare se va angaja sa investeasca 2,41 milioane de lei.
Cel mai mic program de investitii, de 620.000 lei, este necesar pentru privatizarea celor doua unitati din bazinul raului Negrisoara, care vor fi vandute la un pret de pornire de 5,12 milioane de lei.
Hidroelectrica va percepe o garantie de participare de 20% din valoarea pretului de pornire, pentru fiecare licitatie. Compania a vandut, la finele lunii februarie, unor firme romanesti si straine, 16 microhidrocentrale din judetele Suceava, Dambovita, Mures si Alba, pentru 40,7 milioane de lei (circa 11 mil. euro), nivel dublu fata de pretul de pornire al licitatiilor, potrivit datelor producatorului de energie.
In luna octombrie a anului 2006, producatorul de energie a mai privatizat 20 de unitati, pentru opt milioane de euro.
Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Hidroelectrica trebuia sa privatizeze, pana la finele anului 2007, toate cele 150 de unitati functionale. Compania precizeaza ca intentioneaza sa vanda pana la finele anului alte 86 de microhidrocentrale.
Hidroelectrica a acoperit anul trecut 25% din consumul de energie la nivel national, producand 15,6 TWh (15,6 milioane MWh), cu 12,1% mai putin fata de nivelul de 17,7 TWh din anul 2006.
Puterea instalata a centralelor operate de companie cumuleaza 6.325 MW, aproape 40% din capacitatile totale ale sistemului de producere a energiei din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO