Companii

Holzindustrie Sebes isi dubleaza exportul catre SUA

11.01.2005, 00:00 155

Conducerea fabricii Holzindustrie Schweighofer din Sebes a anuntat pentru acest an dublarea exporturilor de cherestea catre Statele Unite in conditiile in care, dupa cinci luni de asteptari, firma a primit autorizatia de export pentru aceasta piata.
Daca in 2004 vanzarile realizate in SUA au reprezentat doar 7% din totalul productiei fabricii din Sebes, incepand cu acest an Holzindustrie Schweighofer isi propune sa exporte cel putin 15% din produse peste ocean.
"America este cel mai mare importator de lemn din lume, iar unul dintre cele mai importante obiective ale fabricii era de a patrunde pe aceasta piata", a declarat pentru ZF Transilvania, Cosmin Capra, directorul executiv al fabricii din Sebes.
Pentru a raspunde cererilor din sectorul american al constructiilor si pentru a respecta contractele cu clientii traditionali ai Schweighofer, fabrica din Sebes mizeaza in 2005 pe cresterea capacitatilor de productie cu peste 80% in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro.
"Se va ajunge astfel de la 550.000 mc de bustean produse in 2004, la 1.000.000 mc in 2005, in conditiile in care in 2003, firma incepuse cu o productie de 100.000 mc de bustean", a mai spus Cosmin Capra.
In prezent, 80% din bustenii folositi in fabrica de cherestea de la Sebes provin din Romania, iar 20% din Ucraina si Rusia.
Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer, care a investit pana acum 70 de milioane de euro in constructia fabricii de cherestea de la Sebes, estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro. Oficialii firmei nu au dorit sa precizeze care au fost vanzarile realizate in 2004.
Fabrica din Sebes a inceput sa produca in septembrie 2003, principala destinatie a cherestelei fiind la inceput industria de constructii din Japonia (90%), unul dintre clientii traditionali ai grupului Schweighofer.
Directorul executiv al firmei spune ca anual in Japonia se construiesc peste 1,2 milioane de noi case, din care aproape trei sferturi sunt din lemn, de aici cererea mare de prefabricate.
Proprietarul fabricii este omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care mai detine fabrici de prelucrare a lemnului in Austria si Cehia. Acesta a anuntat recent ca este interesat sa cumpere paduri de rasinoase in Romania. Schweighofer detine o companie separata de imobiliare numita Cascade Empire, care a achizitionat deja suprafete impadurite in Romania.
El a mai anuntat ca analizeaza daca va mai face o investitie importanta in Romania intr-o fabrica de cherestea similara celei din Sebes sau va deschide o asemenea unitate in Polonia, Ucraina sau Rusia.
Compania Holzindustrie Schweighofer si-a inceput activitatea in industria lemnului in 1956, prin achizitionarea unei fabrici de cherestea in localitatea Brand. In 1998 Schweighofer fuzioneaza cu Stora Enso Timber si ia nastere a treia companie la nivel mondial in domeniul producerii de cherestea. In 2001, Schweighofer si-a vandut partea sa catre Stora Enso Timber, iar in 2002 a revenit in afacerile cu lemn si a inceput o constructie "greenfield" in Romania, la Sebes.
Tot la Sebes se afla si cele doua fabrici producatoare de placaj ale grupului italian Frati, care au fost vandute recent catre rivalul austriac Kronospan. Frati a investit in cele doua fabrici peste 180 de milioane de dolari.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO