Companii

Honeywell Garrett prinde viteza spre productia turbo

13.03.2001, 00:00 1888



Honeywell Garrett SRL, filiala romaneasca a companiei Honeywell - lider mondial in productia turbosuflantelor (sisteme de supraalimentare pentru motoare diesel auto) - estimeaza in 2001 o cifra de afaceri de 37,6 milioane $, adica de peste doua ori mai mult ca anul trecut.

"Dorim sa subcontractam activitati de productie de piese si subansamble unor firme romanesti, noi indreptandu-ne treptat doar spre productia de turbosuflante", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Dudau, director general al companiei.

Honeywell Garrett SRL, prima fabrica a grupului Honeywell din Europa Centrala si de Est, produce acum patru tipuri de piese auto (axuri, flanse, cartere centrale si role) si un ansamblu flansa pentru turbosuflante utilizate in industria de autovehicule (in special autoturisme cu motor diesel).

Compania cauta acum parteneri pentru subcontractarea productiei celor patru tipuri de piese auto, astfel incat sa se concentreze pe fabricarea de subansamble si, in curand, pe cea de turbosuflante, utilizand piesele furnizate de subcontractori.

"Vrem sa trecem de etapa de producator de piese, asa cum am inceput in 1998, si, trecand prin acea de producator de subansamble, sa putem produce turbosuflante", spune Dudau.

Turbosuflantele marca Garrett acopera 48% din piata mondiala si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Volkswagen.

"Una dintre cele mai vandute marci din Romania, Renault Megane, este echipata cu turbosuflante alcatuite din subansamble produse la Bucuresti", spune Dudau.

Filiala din Romania a companiei americane furnizeaza produse pentru companiile "surori" Honeywell Turbo S.A. (situata in Thaon Les Vosges - Franta) si Honeywell Garrett S.p.A. (Atessa - Italia), valoarea exporturilor catre partenerul italian fiind de 7,8 milioane $ in 2000 (54% din volumul vanzarilor).

Infiintata in mai 1997 ca sucursala a companiei Allied Signal, Allied Signal Romania SRL (actuala Honeywell Garett SRL), a achizitionat de la Turbomecanica SA in septembrie 1997 o hala de productie si 80 de masini unelte aferente acestei activitati, investitiile companiei-mama in aceasta perioada fiind de peste 5 milioane $.

In prezent, fabrica are 300 de angajati, fata de 170 de angajati in momentul investitiei, in iunie 1998, iar in acest an urmeaza sa fie angajate peste 100 de persoane.

In urma fuziunii la nivel mondial a grupurilor Allied Signal Corp. si Honeywell Inc., societatea si-a schimbat numele in Honeywell Garrett SRL la 15 iunie 2000.

Principalii furnizori ai Honeywell Garrett SRL sunt producatori ca YAMAZAKI MAZAK (centre de prelucrare prin frezare si gaurire), OKK (masini de alezat si frezat), CASTROL, ARAL, SHELL (emulsii si lichide de racire), TESA, Mitutoyo, Mahr (echipamente de inspectie, masurare si incercare).

Investitiile de pana acum au fost de 12 milioane $, iar in 2001 se vor mai investi circa 7,8 milioane $, pentru cresterea capacitatii de productie si cumpararea a peste 44 de noi echipamente, a spus Constanta Nazarcu, directorul financiar al societatii.

Profitul net al companiei a crescut la 7,6 milioane $ in 2000 fata de 4,2 milioane$ in 1999, firma situandu-se pe locul al doilea in 1999 in topul national al firmelor private la productia de piese, accesorii pentru autovehicule si motoare de autovehicule.

Salariul mediu net al muncitorilor este de aproximativ 4,5 milioane lei, plus bonuri de masa.

Firma face parte din divizia Garrett Engine Boostings Systems a grupului Honeywell, care a avut o cifra de afaceri in 1999 de 24 miliarde $. Grupul furnizeaza produse pentru clienti din domeniile aeronautic, auto, chimie, fibre sintetice, materiale plastice si materiale speciale.

Compania este tranzactionata sub simbolul HON la bursele din New York, Londra, Chicago si Pacific Stock Exchanges. Honeywell reprezinta una dintre componentele indicelui Dow Jones Industrial Average si face parte din Indexul Standard & Poors 500.

La ultima editie a Salonului Auto de la Paris, Garrett a primit premiul pentru cel mai bun furnizor al anului din partea producatorului german de automobile Volkswagen.

In octombrie 2000, Honeywell a fost preluata, printr-o tranzactie de 45 miliarde de dolari catalogata drept cea mai mare achizitie industriala, de catre cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea bursiera, General Electric.

Gigantul american dispune de un portofoliu foarte divers, cu unitati de productie si cercetare, furnizoare de servicii, detinand suprematia pe piata motoarelor de aviatie, echipamente industriale, industrie energetica, materiale plastice, sisteme de transport .

GE opereaza in mai mult de 100 de tari si are peste 340.000 de angajati in intreaga lume, dintre care 197.000 in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO