Companii

Impetum Group a dat starul unei noi ediţii a studiului Confidex, prin care colectează percepţiile mediului de business asupra economiei în S1/2023. ”Avem mai multe semnale contradictorii: anumite opinii ale analiştilor economici şi ale investitorilor, apoi scăderea apetitului pentru creditare, scăderi ale consumului, dar şi previziuni de creştere economică”

 Impetum Group a dat starul unei noi ediţii a studiului...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2023, 13:37 95

Impetum Group a dat starul unei noi ediţii a studiului Confidex, prin care colectează percepţiile mediului de business asupra economiei româneşti în primul semestru al lui 2023, aceasta fiind a opta derulată de companie.

Managerii caracterizează 2022 ca fiind un an dificil, marcat de mai multe crize, criza energetică, creşterea preţurilor, războiul din Ucraina, un an în care încă s-au simţit urmările pandemiei.

”CONFIDEX a pornit ca un instrument menit să ne ajute să înţelegem şi să gestionăm criza economică ce părea iminentă la debutul pandemiei. Din fericire, datorită unei rezilienţe crescute a companiilor româneşti şi beneficiind de sprijin din partea statului, economia românească nu s-a confruntat cu o recesiune nici la debutul pandemiei şi nici la începutul războiului”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De asemenea, prognozele institutelor de cercetare arată totodată că cea mai mare economie a Europei, Germania, va evita recesiunea în acest an, urmând a înregistra o creştere economică modestă.

”Acum avem mai multe semnale contradictorii în economie: anumite opinii ale analiştilor economici şi ale investitorilor, apoi scăderea apetitului pentru creditare, scăderi ale consumului în anumite sectoare economice, dar şi previziuni de creştere economică pentru 2023. Asistăm la o evoluţie care ne poate duce spre recesiune? Ar putea fi prima recesiune adevărată din 2010 încoace? E doar o furtună într-un pahar cu apă?”.

Pe parcursul anului trecut, încrederea în economie a scăzut, iar la finalul lui 2022, indicele Confidex a ajuns aproape de nivelul de la finalul anului 2020, primul an de pandemie. Una din trei companii se considerau afectate de creşterea tarifelor la energie, şi 70% afectate de războiul din Ucraina.

Totodată, 43% dintre respondenţii la studiul CONFIDEX estimeau o scăderea PIB până la finalul anului. Pesimismul acestora nu a fost confirmat, conform INS, în anul 2022, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2021, cu 4,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO