Companii

Importatorul marcii Jack Daniel's si-a bugetat afaceri de 27 mil. euro

27.02.2008, 21:40 75

BDG Import, importatorul brandurilor Jack Daniel's si Corona, a incheiat anul trecut cu afaceri de 19 milioane de euro, inregistrand un plus de peste 50% comparativ cu 2006, cand a obtinut doar 12,1 milioane de euro.
"Anul acesta vrem sa obtinem o cifra de afaceri de aproximativ 26-27 de milioane de euro, aproximativ 6-7 milioane de euro din aceasta suma fiind doar vanzarile gamei Remy Cointreau si a brandy-ului Metaxa, a carei distributie am preluat-o in ultima parte a anului trecut", a declarat Pepe Berciu, actionar al companiei.
Pana la data de 1 noiembrie 2007, brandul Metaxa a fost distribuit de Sollers PPD, filiala locala a companiei cipriote Photos Photiades Distributors, intrat recent pe piata prin achizitia companiei Sollers. Anterior, brandurile Remy Martin Cognac si Cointreau au fost distribuite de Cristalex, dar doar pana in luna martie a acestui an, cand compania a renuntat la ele pentru a prelua brandul rival Courvoisier.
In 2007, toti importatorii au inregistrat o crestere puternica a vanzarilor pe fondul eliminarii taxelor vamale dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si al scaderii preturilor cu pana la 60%. Numai in primul trimestru al anului trecut, BDG Import a realizat o crestere de 72% a vanzarilor in volum fata de aceeasi perioada din 2006, in acelasi timp cifra de afaceri a companiei avansand cu 215%.
"Ceea ce s-a intamplat la inceputul anului a fost total atipic, deoarece imediat dupa eliminarea taxelor in ianuarie nu am avut stocuri suficiente, iar in noiembrie si decembrie vanzarile au inregistrat de asemenea cresteri foarte mari. O majorare normala a pietei anul acesta ar fi de 20-25%, dar s-ar putea sa ne asteptam la mai mult. Anul trecut am preconizat o crestere de 100% si au fost cresteri de 400%", a explicat Berciu.
Potrivit actionarului BDG, in urma cresterii preturilor la producator pe fondul secetei din vara anului trecut, dar si din cauza devalorizarii foarte mari a leului, importatorii vor analiza anul acesta o repozitionare a preturilor, de data aceasta fiind vorba de o majorare.
"Unii din importatori au crescut deja preturile, altii nu. In urma devalorizarii leului, bauturile alcoolice de import se vor scumpi cu cel putin 8-9% incepand chiar cu luna februarie. Si noi vom schimba preturile in curand", a explicat reprezentantul BDG.
Pepe Berciu este actionar al BDG Import (din al carui portofoliu fac parte brandurile Jack Daniel's, Finlandia, Corona, Budweiser, Evian, vinurile Baron Phillipe si Heinz), al companiei de distributie de bauturi alcoolice Tribeca din Bucuresti si al lantului de cluburi The Office, care isi va deschide in curand prima locatie in sistem de franciza.
Piata locala a importurilor de bauturi alcoolice se ridica in prezent la peste 80 de milioane de euro, printre principalii jucatori numarandu-se companiile Cristalex (Teacher's, Absolut), BDG (Jack Daniel's, Corona), Heinrig, Pernod Ricard (Chivas, Ballantine's), Sollers PPD (J&B, Johnnie Walker) si Lerida International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO