Companii

Industria continuă să dea semne de oboseală: în iunie, producţia industrială s-a redus cu 5,9% an/an, după scăderi la producţia de energie electrică şi termică, gaze şi în industria prelucrătoare, şi cu 5,8/% faţă de luna mai. În S1, producţia industrială a scăzut cu 4,8% an/an

Industria continuă să dea semne de oboseală: în...

Autor: Cristina Bellu

16.08.2023, 09:33 223

Producţia industrială s-a redus în iunie cu 5,9% faţă de perioada similară din 2022, ca serie brută, pe fondul scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 9,4% şi de industria prelucrătoare cu 6%), arată datele publicate miercuri de INS.

În acelaşi interval, industria extractivă a avut o creştere de 6,3%.

Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a diminuat în iunie 2023 cu 5,5% faţă de iunie 2022.

Şi faţă de luna mai 2023, producţia a fost mai mică în iunie, atât ca serie brută, cu minus 5,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu minus 2,1%.

Per total, în primele şase luni ale anului, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu cu 4,8% comparativ cu perioada similară din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 11,2%) şi industriei prelucrătoare (minus 4,2%).

Industria extractivă a crescut cu 2,9%.

În paralel, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în S1/2023, producţia industrială a fost mai mică cu 5,0% an/an, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 11,1%) şi industria prelucrătoare (minus 4,2%).

Industria extractivă a crescut cu 2,9%.

(Sursa: INS)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO