Companii

ING va investi 400 mil. euro in trei proiecte imobiliare

06.03.2008, 20:43 23

ING Real Estate Development, divizia de investitii imobiliare a grupului financiar olandez ING, vizeaza constructia de proiecte rezidentiale si de retail in principalele orase din Romania si de spatii de birouri in Bucuresti, primele trei investitii urmand sa fie realizate la Iasi, Galati si Brasov.
"Vom investi peste 400 mil. euro in cele trei proiecte, a caror dezvoltare o vom incepe in acest an. Constructia se va intinde pe o perioada de trei sau patru ani, in functie de proiect", a declarat directorul executiv al biroului din Romania al ING Real Estate Development Management, Siep Hoeksma.
Proiectele vor cuprinde atat spatii rezidentiale - care se adreseaza clientilor cu venituri medii -, cat si spatii comerciale. Proiectele din Galati si Brasov vor atrage, fiecare, investitii de circa 200 mil. euro, iar cel din Iasi reprezinta o investitie de circa 20 mil. euro.
"In paralel cu aceste proiecte, pentru care negociem cumpararea a 30 de hectare de teren, vizam si alte achizitii de terenuri, in orase cu peste 100.000 de locuitori. Dorim sa dezvoltam proiecte de retail in interiorul oraselor", a precizat Hoeksma. El a adaugat ca daca pana in prezent strategia dezvoltatorilor a vizat constructia de spatii de retail la marginea oraselor, urmatoarea etapa este realizarea acestui tip de proiecte in interiorul localitatilor.
"Este urmatorul pas al dezvoltarii, iar pentru asta sunt multe terenuri atragatoare pentru astfel de proiecte. Am studiat bine piata inainte sa ne decidem sa investim in Romania".
ING Real Estate Development are in vedere realizarea de investitii in centre comerciale si in ansambluri rezidentiale in orasele din provincie si de spatii de birouri in Bucuresti.
"In contextul actual de pe piata de retail nu vrem sa construim centre comerciale in Bucuresti. Lasam aceasta piata competitorilor nostri. Daca gasim amplasamente convenabile vom realiza si locuinte in Bucuresti. Dar in principal ne vom axa pe birouri in Capitala", a aratat Hoeksma.
Proiectele de retail vor fi vandute unor investitori, dupa finalizare. Investitiile din Romania vor fi realizate independent, caz in care fondurile necesare vor fi asigurate de grupul ING, sau in parteneriat cu companii romanesti care detin terenuri. In acest caz, pentru constructia proiectelor dezvoltatorul va utiliza surse atrase de la alte banci.
"Pe piata romaneasca au inceput sa vina investitori seriosi care insa nu sunt dispusi sa plateasca preturile mari ale terenurilor din Bucuresti. Astfel, fie preturile se vor mai reduce, urmand sa se stabilizeze, fie investitorii vor pleca in provincie sau in alte tari", a afirmat Hoeksma.
In ceea ce priveste situatia de pe piata fortei de munca, acesta a apreciat ca muncitorii plecati in strainatate se vor intoarce, asa cum s-a intamplat in Polonia. "Oamenii vor strange bani pentru a-si cumpara sau construi o casa, apoi se vor intoarce dupa cativa ani", a mai apreciat reprezentantul ING Real Estate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO