Companii

InterAgro: 6 milioane euro intr-o fabrica de procesare a tutunului

13.05.2004, 00:00 383

Grupul InterAgro, unul dintre actionarii Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA, a investit 6 milioane de euro intr-o fabrica de procesare a tutunului amplasata la Zimnicea.
"Este prima fabrica de procesare a tutunului din Romania si una dintre putinele din regiune", spune Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro. Fabrica va avea o capacitate de 14.000 de tone de tutun/an cu posibilitatea maririi la 18.000 de tone. Romania a produs anul trecut circa 6.000 de tone de tutun si a importat peste 25.000 de tone de tutun si tigarete in valoare de peste 130 de milioane de euro. Calitatea tutunului romanesc este unul dintre motivele invocate de marii producatori internationali pentru folosirea tutunului din import pentru tigaretele produse in Romania.
InterAgro cultiva in acest an 600 de hectare cu tutun, urmand ca suprafata sa ajunga la 1.000 de hectare anul viitor. "Prin aceasta investitiei tigaretele produse de SNTR vor fi facute dintr-un tutun prelucrat in conditii mult mai bune", afirma Niculae. El spune ca tutunul care va fi procesat la Zimnicea va putea fi vandut catre orice producator de tigarete.
In conditiile in care de la 1 ianuarie 2005, UE va elimina subventiile acordate cultivatorilor de tutun din tarile comunitare, piata romaneasca a tutunului incepe sa atraga interesul investitorilor in domeniul care au inceput sa se orienteze catre zonele aflate la granita UE. Un prim pas a fost facut de Dimon, cel de-al doilea dealer mondial de tutun cu vanzari in 2003 de 1,3 miliarde de dolari, care a cumparat anul trecut tutun de la cultivatorii romani in valoare de 1 milion de dolari si are planuri pentru marirea volumului de tutun achizitionat de pe piata romaneasca. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO