Companii

InterAgro aduce ingineri bulgari la Zimnicea si investeste 100 mil. euro in productia de energie electrica

InterAgro aduce ingineri bulgari la Zimnicea si investeste 100 mil. euro in productia de energie electrica

InterAgro a platit aproximativ 12 milioane de euro pentru a-si asigura materia prima in productia de bioetanol a noii fabrici pentru urmatoarele cinci luni

08.11.2009, 23:34 921

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a adus la noua fabrica debioetanol de la Zimnicea 38 de ingineri bulgari, omul de afaceriprecizand ca in Romania nu a gasit personal calificat si niciinteresat sa lucreze in orasul dunarean. Compania a inauguratsaptamana trecuta prima rafinarie de bioetanol din sud-estulEuropei, investitie care s-a ridicat la aproximativ 90 mil.euro.
"Este o profesie specializata, care presupune mult lucru cucalculatorul, si din pacate nu am gasit romani calificati care safie dispusi sa lucreze la Zimnicea. Am primit peste 400 de CV-uri,insa cele mai multe de la oameni de peste 50 de ani, care n-aunicio legatura cu calcultatorul, dar si de la tineri care abia auterminat facultatea, dar care nici macar nu stiu formula chimica aamidonului. Continuam recrutarile in Bucuresti, Turnu Magurele siAlexandria", a explicat Aurel Ispas, actionar in cadrul Bio EnergyFuel, compania care opereaza rafinaria de bioetanol aInterAgro.
In plus fata de bioetanol, InterAgro mai produce in cadrulaceleiasi uzine si ulei de porumb, nutret pentru animale si bioxidde carbon, utilizat in industria chimica si alimentara, urmand caaproape 90% din productie sa plece la export. Reprezentantiicompaniei au apreciat un termen de recuperare a investitiei cuprinsintre 3 ani si 6 ani.
"Aproape 90% din tot ce produce grupul InterAgro se duce la export.Vrem sa pastram aceeasi proportie si in cadrul rafinariei. Suntemsingurii producatori europeni care au o puritate a etanolului de99,9%, peste standardele impuse de UE, ceea ce ne asigura avantajulcompetitiv. In plus fata de etanol, la Zimnicea mai producem uleide porumb, nutret pentru animale si bioxid de carbon folosit inindustria chimica si alimentara. Exploatam la maxim materia prima",a adaugat Ispas.
Potrivit lui Niculae, rafinaria detine rezerve de porumb care sa-iasigure functionarea in urmatoarele cinci luni, costul acestoraridicandu-se la aproximativ 12 mil. euro. In prezent pretulporumbului se ridica la circa 0,09 euro/kg, in timp ce cotatiabursiera pentru etanol se ridica la sfarsitul saptamanii trecute laun pret de 0,675 euro.
"In prezent, in procesul de fabricatie utilizam 3,3 kilograme deporumb pentru productia unui litru de etanol, a unui kilogram denutreturi si a unui litru de ulei de porumb alimentar. Vrem sareducem consumul la 3,1 sau chiar 3 kilograme", a explicat Ispas.Astfel costul de productie pentru o tona de bioetanol s-ar ridicala circa 300 de euro, in timp ce pretul de vanzare este de 675 deeuro.
Niculae mai vrea ca pana in vara anului viitor sa asigureindependenta energetica a combinatelor chimice ale grupului,investitie care s-ar ridica pana la la 100 milioane de euro sivizeaza constructia a cinci grupuri de cogenerare, care impreunavor avea o capacitate de aproximativ 110 MW, devenind astfel si celmai mare producator privat de energie electrica din Romania.
Grupurile de cogenerare presupun utilizarea aburului atat inprocesul de fabricatie a etanolului si a ingrasamintelor chimice,cat si in productia de energie electrica prin instalarea de turbineelectrice.
"Bioetanolul si energia din cogenerare reprezinta viitorulsectorului energetic din Romania. In plus fata de rafinaria de laZimnicea, mai lucram in prezent la alt proiect, care presupuneconstructia a cinci grupuri de cogenerare la combinatele chimiceale grupului, prin care urmarim sa asiguram independenta energeticaa combinatelor InterAgro. Impreuna, toate cele sase grupuri decogenerare vor avea o capacitate de aproximativ 110 MW, fiindastfel si cel mai mare producator privat de energie electrica dinRomania", a declarat Niculae.
"Investitia doar in echipamente se ridica la aproximativ 50 demilioane de euro, fiind de altfel si cel mai mare contract incheiatde Siemens Europa in Romania in ultimii ani. Lucrarile deinfrastructura nu sunt deloc usoare si nici ieftine. Cel maiprobabil toata investitia in grupurile de cogenerare se va ridicaundeva la 100 de milioane de euro, dar mi-e greu sa inaintez ocifra exacta", a incheiat Ispas.

Ce face noua fabrica de 100 mil. euro

  • moara - se extrag germenii de porumb
  • sectia de prelucrare - se obtine uleiul de porumb, 4.000tone/an
  • sectia de macinare - resturile ramase in urma extractiei deulei se granuleaza
  • sectia de lichefiere - la resturile granulate se adauga apa,hidroxid de sodiu si acid sulfuric
  • sectia de fermentare - se adauga drojdie, uree si potasiu; seobtine bioxidul de carbon, 20.000 tone/an
  • sectia de distilare - se obtine bioetanolul, 100.000tone/an
  • sectia de deshidratare - se obtin nutreturi naturale, 70.000tone/an
  • sectia de ambalare - nutreturile se ambaleaza in saci de 30 sau70 kg

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO