♦ Concentrarea birourilor în partea de nord a Capitalei şi a locuinţelor în est, sud sau vest a dus la creşterea puternică a traficului. O soluţie ar fi aceea de a transforma fostele platforme industriale în proiecte mixte.
Transformarea unor vechi platforme industriale în proiecte mixte, care să includă nu doar locuinţe, ci şi birouri, spaţii comerciale şi alte facilităţi, va duce la scăderea traficului în oraş, pe măsură ce oamenii vor prefera să apeleze la serviciile din proximitate.
„La One Cotroceni vom avea peste 74.000 mp de birouri, peste 20.000 mp de comercial şi 920 de apartamente, practic vom avea un oraş în oraş. Dacă toate platformele ar fi fost valorificate astfel cum este acum Ventilatorul, altfel ar fi arătat traficul în oraş, nu ar mai fi existat această concentrare pe nordul Bucureştiului, motiv pentru care şi cererea pentru acesta a fost una ridicată. Peste 50% din birouri deja sunt preînchiriate“, a explicat Beatrice Dumitraşcu, VP residential sales în cadrul One United Properties, în cadrul emisiunii Investiţi în România! realizată de ZF alături de CEC Bank.
Până acum aproape 40 de foste platforme industriale unde înainte de 1990 se produceau componente electronice, instalaţii, pâine sau componente mecanice au fost treptat înlocuite de centre comerciale, de la super şi hipermarketuri la malluri şi clădiri de birouri.
Cea mai mare platformă industrială din Bucureşti transformată în centru comercial, de peste 15 hectare, aparţine grupului israelian AFI Europe, care deţine mallul AFI Palace Cotroceni.
AFI a cumpărat încă din 2007 platforma industrială Laromet de pe bulevardul Bucureştii Noi, unde erau produse aliaje şi semifabricate din cupru, şi unde acum dezvoltă AFI City.
De partea cealaltă, încă sunt aproape 300 ha din foste fabrici ale Bucureştiului care aşteaptă proiecte. Terenuri precum fosta Casă Radio, Esplanada de pe B-dul Unirii, platforma Ascensorul de pe Calea Giuleşti ar putea deveni şantiere pentru viitoare birouri, malluri şi locuinţe, acestea fiind unele dintre cele mai râvnite foste platforme nevalorificate încă. Circa 15 platforme încă sunt nevaloridicate după ce alte 40 au fost transformate în proiecte.
One United Properties a cumpărat terenul fostei fabrici Ventilatorul din Bucureşti, cu o suprafaţă de peste 5 hectare. Terenul din zona Răzoare se află între două viitoare staţii de metrou, de pe magistrala către Drumul Taberei - Academia Militară şi Orizont.
One United are în prezent şase şantiere unde dezvoltă proiecte rezidenţiale, fiind cel mai activ dezvoltator de pe piaţa locală.
„La finalul acestui an vom finaliza One Mircea Eliade din cadrul One Floreasca City şi One Herăstrău Towers, anul viitor vor urma Neo Mamaia şi Neo Timpuri Noi, urmează One Verdi Park şi în curând vom demara lucrările la componenta de rezidenţial din One Cotroceni Park. Acolo pe zona de birouri lucrările avansează iar preînchirierile merg foarte bine şi vor urma lucrările de comercial şi rezidenţial. Peste un an ar trebui demarate lucrările şi la Neo Herăstrău Park şi One Floreasca Towers de la Gara Herăstrău. În diverse statii de dezvoltare avem acum 1.800 de apartamente în diverse etape, iar în următorii 2-3 ani ajungem spre 5.000 de unităţi locative, dintre care unele deja finalizate“, a explicat Beatrice Dumitraşcu.
De asemenea, achiziţiile au continuat şi în ceea ce priveşte segmentul de investiţii din piaţa rezidenţiale.
„Investitorii încă au cumpărat apartamente. noi nu avem o piaţă matură de închirieri. Sunt investitori care cumpără şi vor să închirieze ulterior, nu a existat o scădere a cererii sau a numărului tranzacţiilor. Preţurile au crescut în medie cu 5% în ultimul an în contextul în care în martie mulţi estimau o scădere. Deşi se invocă situaţia din 2008, când a fost o criză financiară, situaţia a fost cu totul alta. În plus, noi încă nu am ajuns la nivelul de preţ de atunci“, a subliniat Beatrice Dumitraşcu.
Cererea pentru rezidenţial în segmentul superior de preţ este în creştere, motiv pentru care dezvoltatorul a transformat proiectul One Verdi Park dintr-unul mixt, cu un turn de rezidenţial şi unul de birouri, într-unul doar de locuinţe.
„La Verdi Park au fost două aspecte - unul a fost comercial pentru că 80% din apartamente au fost vândute, iar solicitările au fost multe din partea clienţilor, iar reconversia a adus un beneficiu de ambele părţi“, a spus vicepreşedintele companiei.
Cu ce probleme se confruntă
► Scăderea vânzărilor în perioada stării de urgenţă.
► Adaptarea la noile vremuri.
One United Properties (divizia de rezidenţial) în cifre
6 proiecte rezidenţiale în construcţie.
300 de apartamente vor fi în proiectul One Verdi Park de pe Barbu Văcărescu.
1.800 de apartamente în construcţie.