Companii

Investitie de 6 mil. euro intr-un imobil de birouri la Cluj

13.07.2005, 19:30 44

Societatea de dezvoltare imobiliara Omniconstruct din Cluj-Napoca va aloca circa 6 milioane de euro pentru construirea primei cladiri de birouri de clasa A din municipiu, proiectul urmand sa fie finalizat in 2006.

Imobilul va fi amplasat in zona centrala a orasului, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, va avea o suprafata construita de aproximativ 10.000 de metri patrati si va beneficia de 100 de locuri de parcare.

Cladirea este denumita "Maestro Business Center" si va fi compusa din trei aripi cu 8, 7 si respectiv 4 etaje, organizate in jurul unei curti interioare. Imobilul va fi echipat cu sisteme electronice de urmarire si avertizare, climatizare, paza, interfon, retea IT, ascensoare rapide, iluminare nocturna, bariera de acces automata, sisteme antiincendiu si antiefractie.

Constructorul si proprietarul cladirii este societatea Omniconstruct. Proiectul este promovat de societatea Grup de Lux din Cluj-Napoca.

"Privita in ansamblu, piata imobiliara a birourilor in Cluj-Napoca oscileaza intre investitori care prefera sa-si construiasca propria cladire si spatii existente dinainte de 1989, renovate si a caror destinatie a fost schimbata in timp. In ceea ce priveste constructia de cladiri de birouri si centre de afaceri, piata clujeana este slab conturata, asa-zisele birouri de clasa A existand doar prin restrangerea la maxim a criteriilor de clasificare", conform companiei.

Firma precizeaza ca, potrivit standardelor internationale BOMA (Building Owners and Managers Association), spatiile de birouri de clasa A trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care o suprafata totala de peste 10.000 de metri patrati, un raport suprafata neta utila/bruta mai mare de 85% si o inaltime pe nivel mai mare de 2,7 metri.

Potrivit unui raport al companiei imobiliare Eurisko, oferta de spatii noi de calitate superioara in Cluj nu inregistreaza o crestere semnificativa. Eurisko remarca lipsa cladirilor din clasa A si tendinta generala de constructie a unor cladiri cu suprafete reduse, in general pentru folosinta proprie, nu pentru inchiriere.

Societatea Omniconstruct - formata in urma reorganizarii unei firme de stat cu profil de constructii si intretinere a fondului locativ - a initiat, in 2004, lucrarile la un complex rezidential care cuprinde 3 imobile cu 55 de apartamente, amplasat de asemenea pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Si compania clujeana de investitii imobiliare Target Investments a demarat luna trecuta un proiect de 1,5 milioane de euro ce vizeaza transformarea fostei cladiri a Bancii Agricole intr-una de birouri.

Constructia la imobilul care urma sa devina sediul din Cluj al Bancii Agricole a inceput in 1995. In 2001, etajele 1 si 5 ale cladirii au fost preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) in contul unor datorii ale Bancii Agricole.

Ulterior, reprezentantii AVAB au propus trecerea acesteia in administrarea Consiliului Judetean Cluj, existand propunerea ca sa fie transformata intr-o "Casa a Europei" unde sa aiba sediul toate organismele care aveau legatura cu integrarea europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO