Companii

Investitorii francezi: vizam bancile si industria scoase la privatizare in 2001

18.05.2001, 00:00 33



Intreprinderile franceze sunt interesate de proiectele de privatizare care vor fi lansate in acest an in industrie si sistemul bancar, a spus ieri pentru Ziarul Financiar Bernard Kasriel, seful delegatiei Asociatiei Intreprinderilor Franceze (MEDEF) care a avut o misiune in Romania intre 15-17 mai.

Cum singura banca anuntata a fi scoasa la privatizare in acest an este cea mai mare banca din Romania, Banca Comerciala Romana, o eventuala oferta a unei banci franceze, dupa implicarea Societe Generale la BRD, ar fi o supriza de proportii.

Companiile franceze au investit dupa 1990 in Romania circa un miliard de euro, fara sa fie luata in considerare investitia recenta a Michelin, producatorul francez de pneuri pentru automobile in holdingul Tofan.

Bernard Kasriel este vicepresedinte al MEDEF si vicepresedintele producatorului de ciment Lafarge, unul dintre cei mai mari investitori francezi in Romania.

"Investitiile straine in Romania nu au inca ponderea meritata de marimea tarii in zona. Principala conditie pentru o dezvoltare dinamica a investitiilor este punerea in practica a unei legislatii stabile si transparente, si nu avantajele individuale", a precizat Kasriel, care detine si functia de presedinte al comisiei pentru Romania din cadrul Medef International.

"Aceasta vizita a MEDEF marcheaza importanta relatiilor franco-romane pe plan economic. Franta este primul investitor din Romania si pe locul trei in relatiile comerciale, si credem ca dezvoltarea acestora este pe un trend vertiginos ascedent", a spus Excelenta Sa Pierre Menat, ambasadorul Frantei la Bucuresti.

Cele mai mari investitii franceze in Romania au aparut dupa 1997, odata cu intrarea Lafarge la Romcim, Societe Generale la BRD, Renault la Dacia si France Telecom la Mobilrom.

De asemenea, investitia Carrefour in primul hipermarket din Romania, care va fi inaugurat in urmatoarele zile, precum si cea a Vivendi in Regia Generala de Apa a Bucurestiului, face ca aproape toate sectoarele majore din economia franceza sa fie prezente in Romania.

Hipermarketul Carrefour se va intinde pe 17 ha si va pune la dispozitie 50.000 de articole, pe suprafata de vanzare de 9.000 metri patrati. "Favorizam la maxim producatorii romani. Incercam sa vindem produse romanesti si sa lucram cu cat mai multi angajati romani.

Deja avem in structurile noastre de conducere 50 de colaboratori romani, tineri pe care i-am scolit in Franta in meseria de sef de raion".

Frederic Fleuret, presedinte-director general Lafarge-Romcim, a spus ca investitia de pana acum este de 100 de milioane de dolari. "Vrem sa facem din fabrica de la Medgidia cea mai performanta din Europa", a spus el.

"Atuurile Romaniei sunt pozitia geografica, la intretaierea a mai multor zone de influenta, mana de lucru bine formata si, in mod semnificativ pentru noi, afinitatile culturale si de limba intre cele doua popoare", a mai spus Kasriel. Nu totul merge insa pe roate.

Spre exemplu, in industria zaharului, intreprinderile franceze care au investit in Romania intampina mari dificultati, iar altele care ar fi dorit sa investeasca s-au razgandit.

"Mai multe proiecte din industria zaharului, incepute in ultima perioada n-au vazut lumina zilei. Este cazul celor initiate de Sucreries de Bazancourt si Sucreries de Marquenterre, bazate pe productia locala de sfecla de zahar. Din cauza ca protectia vamala impotriva importurilor de zahar brut, din Brazilia in special, nu a fost pusa in practica, aceste proiecte au esuat", a mai afirmat Kasriel.

De asemenea, Kasriel a spus ca, Lafarge, din cauza sistemului contabil romanesc, desi n-a castigat practic bani din Romania, pentru ca sumele investite au fost pana acum foarte mari, a trebuit sa plateasca impozite pe profit. "Paradoxal, desi n-am apucat sa scoatem bani din investitia facuta, am platit impozite", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO