Companii

Investitorii străini au terenuri agricole de 1,5 miliarde de euro

Investitorii străini au terenuri agricole de 1,5 miliarde de euro

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu - Mediafax

22.11.2011, 00:08 2620

Străinii deţin în România teren agricol în valoare de cel puţin 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care aceştia controlează peste 700.000 de hectare, potrivit calculelor ZF care iau în considerare datele de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.

"Cei mai activi cumpărători de terenuri în România sunt din ţări precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudită şi Iran. Este periculos modul în care se valorifică acest teren, pentru că este posibil să se dirijeze spre export întreaga producţie", a declarat ieri ministrul agriculturii Valeriu Tabără.

Datele sunt primele cifre oficiale prezentate oficial de Ministerul Agriculturii în legătură cu suprafeţele agricole deţinute de străini în România. Terenurile aflate în proprietatea sau care sunt luate în arendă de străini reprezintă 8,5% din totalul terenurilor arabile disponibile. Pe primul loc în topul deţinătorilor străini de teren agricol se situează investitorii italieni (24,2%), cei germani (15,5%), oamenii de afaceri din ţările arabe (circa 10%), spaniolii (6,2%), austriecii (6,3%), ungurii (8%) şi danezii (4,5%).

Aceşti investitori deţin terenurile din România prin intermediul companiilor înregistrate local. În prezent cetăţenii străini nu pot achiziţiona la liber teren, aceştia fiind obligaţi să aibă reşedinţă stabilă în ţară sau să facă achiziţiile ca şi persoană juridică. Aceste bariere nu au pus însă piedică celor interesaţi de investiţii în terenurile româneşti. Spre exemplu, companii precum Maria Trading şi Agro Chirnoghi, deţinute de un grup de oameni de afaceri libanezi, au ajuns să controleze peste 25.000 de hectare de teren. Cei mai mari proprietari de teren agricol rămân însă companiile cu capital românesc. Astfel, TCE 3 Brazi, controlată de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, exploatează peste 56.000 de hectare, iar următorii doi proprietari sunt Interagro (Ioan Niculae) şi Comcereal Vaslui (Adrian Porumboiu) cu peste 35.000 de hectare. Peste doi ani însă România va fi obligată să ridice restricţiile privind vânzarea de teren către cetăţenii Uniunii.

Investitorii străini, care au făcut achiziţii de teren în România, deţin cele mai mari suprafeţe în vestul ţării. Astfel, în această regiune oamenii de afaceri străini controlează aproape 230.000 de hectare de teren, proprietăţi care valorează circa 500 de milioane de euro. Numai în ultimul an valoarea investiţiilor străine în terenuri agricole în această regiune se cifrează la 160 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Un investitor interesat să achiziţioneze teren în judeţul Timiş sau Arad trebuie să plătească între 2.000 şi 2.500 de euro/hectar, potrivit anunţurilor de vânzare postate pe internet.

Judeţe precum Botoşani, Suceava sau Vaslui, se numără printre cele unde investitorii străini deţin 51.500 de hectare de teren. Valoarea investiţiilor făcute de străini în aceste judeţe se ridică la peste 80 de milioane de euro, având în vedere un preţ de 1.600 de euro/hectar.

În Constanţa, Ialomiţa sau Călăraşi străinii au în proprietate alte 44.000 de hectare, plasamente care valorează circa 110 milioane de euro, la un preţ mediu de 2.500 de euro/hectar.

Investiţiile în terenul agricol românesc sunt o ţintă interesantă pentru străini, având în vedere că preţurile de pe piaţa locală sunt şi de 10-15 ori mai mici decât cele din Occident.

În Spania un hectar de teren agricol este de cinci ori mai scump, media cifrându-se la 11.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO