Companii

Ioan si Viorel Micula: fratii care vad Oradea in centrul Europei

Ioan si Viorel Micula: fratii care vad Oradea in centrul Europei

Click pentru imaginea marita

14.09.2007, 14:54 1761

Ioan si Viorel Micula, oamenii de afaceri bihoreni care au pus bazele grupului European Food&Drinks in anul 1993, au bifat pe harta Europei 20 de tari, o piata de peste 120 de milioane de locuitori pe care vor sa o aprovizioneze cu sucuri, bere, apa minerala si alte cateva produse din cele 350 din portofoliu.
"Daca la inceput eram in dezavantaj din cauza locatiei in Bihor, departe de Capitala, acum putem spune ca suntem asezati strategic pe o piata de 120 de milioane de locuitori", afirma Viorel Micula, presedintele companiei European Drinks. Fratele sau, Ioan Micula, sustine ca pozitia strategica langa granita de vest a tarii le-ar putea aduce in plus 400-500 de milioane de euro daca s-ar hotari sa vanda maine fabrica de bere din Draganesti.
Actionarii par insa motivati sa investeasca in continuare in afacerea din industria alimentara in care si-au impartit frateste sarcinile. Ioan Micula administreaza unitatile de productie a bauturilor alcoolice si divizia de food a grupului, in timp ce Viorel Micula se ocupa in mod direct de dezvoltarea portofoliului de apa minerala si sucuri, de investitiile in grupul media si in turism.
Fratii Micula au investit aproximativ 800 de milioane de euro in grupul European Food & Drinks, cel mai mare jucator cu capital autohton din industria alimentara. Dintre acestea, circa 335 mil. euro au fost directionate in divizia de ape minerale si sucuri. Grupul, care detine 26 de linii de imbuteliere pentru apa minerala, sucuri, bere si alte bauturi alcoolice, facilitati de productie pentru dulciuri, sosuri si paste si o firma de distributie pentru produsele din portofoliu, ar putea ajunge la afaceri cumulate de 800 mil. euro in acest an.
Exporturile grupului au inregistrat o crestere de 50% in acest an fata de 2006, ritmul de crestere a vanzarilor pe pietele externe fiind superior celui inregistrat in Romania.
Fratii Micula spun ca o contributie majora a cresterii exporturilor au avut-o parteneriatele cu lanturile mari de magazine. Actionarii European Food & Drinks au atras de pe pietele externe si oferte de finantare a dezvoltarii grupului. "Ne viziteaza aproape saptamanal institutii financiare mari din afara care au conditii mult mai bune decat ne ofereau bancile in urma cu cativa ani. Am primit de la 4-5 banci oferte in care diferenta dintre dobanda lor si EURIBOR este la jumatate din cea pe care ne-a oferit-o BERD", spune Viorel Micula, argumentand decizia de a pune in stand-by imprumutul de 250 mil. euro aprobat recent de BERD.

Cel mai valoros activ. Ioan Micula spune ca, in negocierea unui credit bancar, grupul mizeaza pe garantiile pe care le poate oferi, avand active tangibile de aproximativ 800 mil. euro.
Cel mai valoros activ al European Food & Drinks ar putea fi fabrica de bere, construita pe platforma industriala de la Draganesti. Aceasta a fost evaluata anul trecut la aproximativ 400 de milioane de euro de catre una dintre cele mai mari banci active pe piata din Romania, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Ioan Micula.
Grupul a intrat pe piata berii in anul 2003 si detine in prezent cel mai vandut brand de bere, Burger. Anul trecut, vanzarile de bere Burger pe piata locala s-au ridicat la circa 180 mil. litri, fiind si unul dintre cele mai exportate produse din portofoliul European Food & Drinks.
"In prezent, avem o capacitate de productie a berii de 500 de milioane de litri pe an si am putea extinde capacitatea la 850 mil. litri, adica jumatate din piata romaneasca", afirma Ioan Micula.
El spune ca va investi in capacitati suplimentare pe masura ce compania va primi o cerere mai mare din pietele pe care activeaza.
"Din 2000, de cand au inceput lucrarile de constructii la fabrica de bere, se construieste incontinuu", spune Diana Stoica, directorul fabricii de bere a European Food.
In comuna Draganesti (satul Sudrigiu), cu o populatie de circa 400 de locuitori, compania mai produce si sucuri si apa minerala necarbonatata, avand mai multe linii cu o capacitate de imbuteliere de 60.000 de litri pe ora fiecare. La Draganesti, cea mai mare linie de imbuteliere are o capacitate de 60.000 de butelii pe ora si produce apa minerala. Distileria grupului este situata tot pe platforma de la Draganesti, grupul avand si trei mori cu o capacitate de 750 de tone de cereale pe zi.

Oamenii lui Micula. Ioan Micula a adus-o la conducerea fabricii de bere pe Diana Stoica, un manager cu experienta de 12 ani in industrie, pe care a convins-o sa se mute in Beius, orasel situat la cativa kilometri de platforma industriala din Draganesti. Diana Stoica, un manager scolit in Germania, a venit in anul 2002 in fabrica de bere a grupului dupa mai multi ani in care a lucrat pentru producatorul Efes Breweries.
In primii ani, fabrica de bere a fost condusa de un manager expat, pe care fratii Micula l-au luat de la un furnizor de echipamente industriale.
"Am avut mai multi manageri straini in fabrici pe care ni i-au dat furnizorii de echipamente industriale pentru implementarea noilor tehnologii", spune Viorel Micula. Pentru constructia fabricii de bere, actionarii au colaborat in principal cu producatori de echipamente din Germania si Olanda.
Fabrica de preforme a grupului (unde sunt produse recipientele din plastic) de la Rieni este condusa de un manager francez adus de la compania Husky, cel mai mare producator mondial de masini de injectie folosite pentru fabricarea preformelor din plastic.
Managerul general al companiei European Drinks este insa un roman, Adrian Rotar.
Pe platforma industriala din zona Stei, judetul Bihor, lucreaza in prezent aproximativ 3.500 de persoane. Compania de distributie a grupului, Transilvania General Import Export, are in prezent 4.000 de soferi angajati.
Grupul European Food & Drinks, care cuprinde activitatile de productie, dar si distributia produselor, are in total circa 10.000 de angajati.

AcTionari la 11 companii. Ioan si Viorel Micula spun ca detin in prezent 11 companii in Romania. Fratii Micula au intrat in afaceri in Romania la inceputul anilor '90, dupa aproximativ sapte ani petrecuti in Suedia. Acolo Viorel Micula a lucrat intr-o firma a grupului Tetra Pak, cel mai mare producator de ambalaje cartonate pentru industria alimentara. "Primele bauturi pe care le-am adus au fost ambalate in Tetra Pak", isi aminteste Viorel Micula. Dupa caderea regimului comunist, fratii Micula s-au intors in Romania si au infiintat prima firma, cu activitati de import, in 1990. "Primele doua camioane cu tricouri importate le-am depozitat intr-o garsoniera din Oradea", spune Viorel Micula.
European Drinks, prima companie din cadrul grupului, a fost infiintata in anul 1993. Actionarii grupului European Food & Drinks, originari dintr-o comuna din zona unde detin in prezent peste 100 de hectare de teren, spun ca ar fi putut construi prima fabrica de bauturi racoritoare in Bucuresti. Facilitatile pe care investitorii in zone defavorizate le primeau de la stat i-au convins insa sa-si localizeze productiile in zona Stei.
"Zona Stei, care este o fosta zona miniera, avea dupa Revolutie un somaj de 48%, de aceea a fost declarata zona defavorizata", spune Viorel Micula. Statul a ridicat facilitatile pentru investitorii din zona Stei in anul 2004.
Fratii Micula si-au dezvoltat afacerile intrand, treptat, pe tot mai multe segmente de piata. Astfel, in 1997, ei au construit distileria din comuna Draganesti, unde se fabrica in prezent mai multe categorii de bauturi distilate.
Doi ani mai tarziu, actionarii au infiintat compania European Food care are in prezent in portofoliu produse precum dulciuri, sosuri si paste fainoase.
Fratii Micula au mizat pe integrarea productiei in platformele industriale de la Stei, Rieni si Draganesti, pe care le detin in prezent.
Ei spun ca au refuzat oferte de preluare a unor fabrici de bere din tari vecine pentru ca au vrut sa-si concentreze afacerile in Bihor.
"Vom face in curand si o fabrica de paleti", spune Viorel Micula, indicand un depozit aflat langa o unitate de productie a sucurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO