Companii

Ion Ghizdeanu, şeful Comisiei de Prognoză: construcţiile şi industria cu desfacere internă, cele mai mari semne de întrebare pentru 2011

Ion Ghizdeanu, şeful Comisiei de Prognoză: construcţiile şi industria cu desfacere internă, cele mai mari semne de întrebare pentru 2011

Autor: Sorin Pâslaru

27.12.2010, 11:08 124

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu,consideră că cele mai sensibile puncte pentru prognoza pe 2011,care ar putea răsturna estimarea de creştere economică de 1,5%,sunt construcţiile şi industria cu desfacere internă.

"În construcţii este o problemă pentru că lagul (perioada derevenire după revenirea altor indicatori - n.red.) este cam mare.De asemenea, sunt puţin îngrijorat de evoluţia industriilor cudesfacere pe piaţa internă, cum este industria uşoară sau industriaalimentară, care se confruntă atât cu întârzierea reveniriiconsumului cât şi cu competiţia pieţei comune europene", a spusGhizdeanu.

Construcţiile sunt prevăzute cu o creştere de 1,6%, după ce în2010 au cunoscut o scădere de 18%, faţă de -14% anul anterior. Întoamna anului 2009, Comisia de Prognoză prevedea o creştere pentru2010 a sectorului construcţiilor în PIB de 3,6%, neîndeplinită.

Opinia Prognozei contrazice în cea mai mare parte declaraţiilerecente ale oficialilor din construcţii, care prevăd în cel mai buncaz o stagnare pentru anul următor.

Diferenţa între creşterea de 3,6% prognozată pentru 2010 şi ceeace s-a întâmplat în realitate, adică o scădere drastică de 18%,este explicată de preşedintele celei mai puternice instituţii deprognoză din România, cu 80 de angajaţi, prin lipsa de încredere apopulaţiei în a-şi relua investiţiile în locuinţe.

"Nu am estimat că va fi atât de mare lipsa de încredere, maiales în mediul rural, în revenirea economiei. Oamenii au decis săamâne investiţiile în locuinţe. De acum însă, pe fondulîmbunătăţirii accesului la finanţare, estimăm o reluare ainvestiţiilor persoanelor fizice în locuinţe", a explicatGhizdeanu.

Şeful Comisiei de Prognoză afirmă că sectorul construcţiilor înRomânia este dominat de cererea persoanelor fizice şi investiţiileîn infrastructură ale statului, faţă de pieţele vestice, undelucrările dezvoltatorilor privaţi de locuinţe, spaţii industriale,logistice sau de birouri au o pondere mai mare.

În ceea ce priveşte celălalt mare risc, industria cu desfacereinternă, Ion Ghizdeanu spune că problema mai mare nu este atâtrevenirea consumului cât competiţia cu importurile.

"Industria alimentară şi industria uşoară cu desfacere internăau rămas în urma industriei profilată exclusiv pe export (care aavut o creştere de 28% în 2010- n.red). Reluarea moderată aconsumului este aproximativ certă, dar acum competiţia cuimporturile din Uniunea Europeană este puternică », a explicatGhizdeanu.

Comisia de Prognoză prevede o încetinire a creşterii industrieiîn 2011 până la 2,7%, faţă de un plus de 4,3% înregistrat în2010.

În rest, în afară de plusul de prevăzut de 3,6% la construcţii,creşterea economică de 1,5% prognozată de Comisie pentru anulurmător se bazează pe o creştere cu 1% în agricultură şi un plus de0,9% în servicii.

Prognoza Comisiei pentru 2010 făcută în toamna anului 2009 pecare şi-a construit guvernul anul trecut bugetul a fost foartedeparte de realitate. Astfel, Comisia de Prognoză prevăzuse înnoiembrie 2009 o creştere a PIB de 0,5% în 2010, până la 525miliarde de lei, bazată pe: plus 0,6% la servicii (în realitate,conform datelor pe primele trei trimestre, a fost -3%), plus 3,6%la construcţii (în realitate -18%), plus 1,6% la agricultură (înrealitate 1%) şi -1,3% la industrie (în realitate plus 4,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO