Companii

Ion Sterian, Transgaz: Producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat. Consumul de gaze va creşte cu 10 mld. metri cubi în următorii 3-4 ani

Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2023, 00:07 2679

Gazul din Marea Neagră va fi cel mai mare game-changer din peisajul energetic local, aceasta fiind resursa care poate facilita conectarea energiei verzi, dezvoltarea economiei pe orizontală şi transformarea României, cu adevărat, într-un jucător de talie regională Cantităţile sunt mult mai mari decât s-a estimat iniţial, iar vestea este foarte bună pentru că în următorii 3-4 ani consumul de gaze ar putea creşte local cu 10 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă practic o dublare a situaţiei de acum, spune Ion Sterian, directorul general al Transgaz, companie strategică în dezvoltarea pieţei de gaze din România.

„Pentru dezvoltarea dura­bilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, Transgaz şi-a asumat prin Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale (PDSNT) pe următorii 10 ani un amplu program inves­tiţional, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiţii care permit alinierea SNT la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Acordului Verde European privind decar­bonizarea“, spune Ion Sterian, directorul ge­neral al Transgaz, într-un interviu pu­blicat în noua ediţie a anuarului ZF Ener­gie. Interviul face parte dintr-o serie de pes­te 20 de dialoguri purtate de ZF cu unii din­tre cei mai importanţi specialişti din sec­tor pe tema evoluţiei domeniului până în 2030.

În legătură cu gazul din Marea Neagră, cel mai fierbinte subiect din domeniul ex­plo­rării şi producţiei de gaze naturale, Sterian spune că potenţialul depăşeşte aştep­tările. Pentru zona de mare adâncime, mai clar pentru blocul Neptun Deep, o decizie finală de investiţii este aşteptată în vara acestui an din partea OMV Petrom, liderul consorţiu­lui din care face parte şi Romgaz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO