Companii

Iulian Sorescu, consultant financiar şi de business, Noerr: Sunt din ce în ce mai multe proiecte de investiţii, este anul cu cele mai multe proiecte

ZF Cei mai mari jucători din economie

Iulian Sorescu, consultant financiar şi de business,...

Autor: Iulian Tenchiu , Ramona Cornea

21.06.2022, 13:28 202

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business în cadrul companiei Noerr, afirmă că sunt din ce în ce mai multe proiecte de investiţii în România, iar 2022 este anul cu cele mai multe astfel de proiecte.

”Procentele de ajutor de stat la investiţii au crescut din ianuarie Pandemia a schimbat perspectiva şi în fiecare ţară au crescut procentele de ajutor de stat pentru investiţii. Ceea ce înainte era 50% acum este la 60% în marea majoritate a regiunilor. Sunt din ce în ce mai multe proiecte de investiţii, este anul cu cele mai multe proiecte”, a declarat Iulian Sorescu în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Iulian Sorescu în cadrul conferinţei:

• Din punctul de vedere al banilor care se pot obţine, aceştia sunt de departe cei mai mulţi în România. Dacă în România poţi obţine până la 60% din valoarea unei investiţii, în Ungaria, Polonia, Cehia, procentele sunt mult mai mici – 25% - 35% - 45%.

• Unde stăm mai bine este la modul de plată a acestor bani, România este una dintre puţinele ţări în care ajutoarele de stat vin 100% cash. Dacă luăm exemplul ţărilor din regiune, mare parte din aceşti bani vin prin o scutire de la plata taxelor viitoare. Una este să primeşti 5 mil. euro acum, iar alta este primeşti 500.000 de euro, iar 4,5 mil. euro să fie scutire pe impozitul viitor.

• Ceea ce au în plus celelalte ţări faţă de România sunt schemele mult mai diversificate, scheme în care se finanţează componenta de R&D. Suntem în discuţii cu autorităţile şi par că au înţeles să conceapă o schemă pentru cercetare şi dezvoltare şi în România. M-aş bucura foarte mult ca măcar prin PNRR să putem subvenţiona mai mult acest domeniu. Altfel, schema de investiţii în active este perfectă pentru companiile care investesc în active.

• Noi am făcut ajutoare de stat de când s-au lansat, mai mult de un miliard de investiţii, cu un grad de succes de peste 90%, ceea ce înseamnă că minimum nouă din zece proiecte pe care le-am făcut au fost de succes.

• Nu sunt informaţii despre investiţii aşa mari (1 mld. euro) şi eu aştept cu nerăbdare proiecte de 1 mld. euro de 0,5 mld. euro. Ungaria atrage pe bandă rulantă proiecte mari, au fost două companii coreene de baterii care au investiţii de minimum 1 mld. euro, este BMW, care face investiţie nouă de câteva miliarde în Ungaria. Cu toţii aşteptăm astfel de investiţii, însă nu trebuie doar să aşteptăm, ci să facem ceva pentru a îi atrage mai aproape de noi.


• Un investitor care vrea să plaseze 100 mil. euro aşteaptă de la guvernul local să-i întoarcă câteva zeci de milioane, nimeni nu vine să facă investiţie mare fără să aibă un sprijin. Pe lângă facilităţile fiscale pe care le avem, în orice ţară din regiune te duci există un suport al autorităţilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO