Companii

Iulian Trandafir: Concentrarea pietei ne va aduce cresterea vanzarilor

16.12.2005, 10:36 33

Directorul executiv al distribuitorului de medicamente Farmexpert spune ca si-a marit vanzarile luand din cotele distribuitorilor mai mici care au iesit de pe piata.

Concentrarea pietei de distributie de medicamente va aduce o crestere a cifrei de afaceri pentru primii 4-5 jucatori, care impreuna detin aproape 50% din intreaga piata, crede Iulian Trandafir. Distribuitorul de medicamente a inregistrat vanzari de peste 200 de milioane de lei (circa 56 mil. euro) pe primele noua luni ale anului pentru Farmexpert Sud, in crestere cu de 30% comparativ cu perioada similara din 2004.

Farmexpert este un grup de entitati teritoriale distincte (Farmexpert Sud, Farmexpert Cluj etc.) grupate sub aceeasi umbrela, fondat in 1996.

"Reducerea marjelor la distributia de medicamente, operata in cel de-al treilea trimestru, a lovit in profitabilitatea distribuitorilor de dimensiuni reduse din piata. Neputand sa genereze volume mai mari de vanzari care la randul lor sa mentina relativ constanta profitabilitatea, multe companii mici s-au vazut nevoite sa iasa din piata", a afirmat Trandafir.

Reducerea marjelor la importul, distributia si retailul de medicamente in medie cu 30%, impusa de autoritati, a lovit in profitabilitatea tuturor companiilor din piata, ale caror vanzari au crescut in termeni fizici cu un ritm superior incasarilor.

Potrivit sefului Farmexpert, compania isi va mentine ritmul de crestere si in 2006. Compania ocupa in prezent pozitia a 4-a in topul distribuitorilor de pe piata romaneasca, potrivit propriilor estimari.

"Vom prelua cote de piata aferente golului lasat pe piata de distribuitorii mai mici care inchid afacerile. De asemenea, ne vom creste vanzarile din extinderea portofoliului de produse comercializate anul viitor", a mai spus Trandafir.

Consolidarea pietei distributiei a inceput la sfarsitul anului trecut si a capatat un caracter mai pronuntat in a doua jumatate a anului curent si datorita intarzierii platii datoriilor acumulate de sistem catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

"Nu ne vom baza cresterea vanzarilor pe extinderea bazei de clienti. Suntem prezenti in principal pe segmentul farmaciilor independente, si mai putin pe lanturi", a explicat directorul Farmexpert. Compania controleaza indirect si lantul de farmacii Dona, ce cuprinde peste 30 de unitati in intreaga tara.

Compania detine o retea de 6 depozite locale, la Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara, precum si 8 birouri de reprezentare pe teritoriul Romaniei. Numarul de clienti al companiei este de aproximativ 3.500 de spitale si farmacii, in timp ce portofoliul de produse, ce cuprinde aproape 1.500 de marci de medicamente, cosmetice si parafarmaceutice, este concentrat pe importuri in proportie de 70%.

"Nu vrem sa vindem afacerea in momentul de fata, dar asta nu inseamna ca daca vom primi o oferta exceptionala din partea unui investitor interesat nu o vom lua in considerare. Companiile mari se uita pe piata distributiei inca de acum 3-4 ani", a mai spus Trandafir.

Interesul investitorilor strategici straini pentru piata de distributie nu s-a materializat pana in prezent in vreo achizitie. Cu toate acestea, jucatorii din piata estimeaza ca pana cel tarziu la jumatatea anului viitor isi vor face intrarea pe piata si competitorii europeni.

Primii doi distribuitori europeni, Celesio si Phoenix, au deja incheiate contracte de consultanta cu adviseri care analizeaza oportunitati de achizitii pentru acestia, potrivit informatiilor din piata.

Majoritatea distributiorilor de medicamente controleaza indirect si lanturi de farmacii, iar investitorii straini au evitat sa faca achizitii in asteptarea formei finale a legii farmaciei. Trandafir a precizat ca afacerile companiei nu vor fi afectate de legea farmaciei, indiferent de forma finala in care va fi adoptata si aplicata aceasta.

"Cred ca forma actuala a legii farmaciei reprezinta o ingradire a proprietatii private. In Uniunea Europeana restrictia se refera la existenta farmacistilor in cadrul fiecarei farmacii, si nu la regimul de proprietate. Totusi, nu cred ca forma actuala va fi si forma finala a legii", a relatat directorul Farmexpert.

Proiectul de lege prevede existenta unei singure farmacii la fiecare 100.000 de locuitori dintr-un oras, impunand in acelasi timp si restrictii de proximitate pentru deschiderea farmaciilor, precum si renuntarea la brandurile pe care si le-au creat lanturile de farmacii. In acelasi timp, actionarul majoritar al unei farmacii trebuie sa detina profesia de farmacist. Concurentii Farmexpert pe segmentul distributiei de medicamente sunt companiile Farmexim, Mediplus, Montero, divizia de distributie a Europharm sau Fildas. Farmexpert a fost infiintat in 1996 si este controlat de omul de afaceri Eugen Banciu.

"Cred ca piata farmaceutica va urma in linii mari cresterea din 2004 si de anul acesta. Ma astept sa asistam la o expansiune generala a consumului cu 15-20% in 2006", a sustinut Trandafir.

La cresterea pietei va contribui, potrivit companiilor din piata, si sumele alocate de Ministerul Sanatatii pentru medicamente compensate si gratuite anul viitor, care vor creste cu 15%, la aproape 40 de milioane de euro lunar.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO