Companii

Judeţul Bihor este responsabil pentru un sfert din producţia locală de pantofi

Judeţul Bihor este responsabil pentru un sfert din...

Autor: Cristina Roşca

16.11.2015, 00:07 1397

Judeţul Bihor a reuşit să atragă peste 300 de investitori în producţia de încălţăminte şi marochinărie, cu afaceri anuale de 1,4 miliarde de lei, respectiv peste un sfert din totalul industriei de profil. 

„Apropierea de graniţă şi faptul că acum zece ani când au venit cele mai multe companii salariul mediu era foarte mic au reprezentat principalele avantaje ale judeţului Bihor“, spune Filip Schwarz, proprietarul grupului Otter, unul dintre cei mai importanţi retaileri de încălţăminte din România, care are contracte cu mai multe fabrici prezente local.

În continuare salariul mediu net în judeţul Bihor este de sub 1.400 de lei, mai mic decât media pe ţară cu circa 25-30%.În industria textilă şi în cea de încălţăminte salariul este chiar mai mic.

România a produs anul trecut pantofi, articole de marochinărie şi voiaj în valoare de 5,3 miliarde de lei, iar judeţul de la graniţa cu Ungaria este de departe polul pantofarilor români în contextul în care niciun alt judeţ nu concentrează un număr la fel de mare de companii de profil sau un nivel apropiat al businessului.

Pe poziţiile următoare în topul judeţelor se găsesc Timiş, Bucureşti, Sibiu şi Braşov.

Apropierea culturală de vest a acestora (mai puţin Bucureşti), apropierea geografică totodată şi oamenii cu experienţa anterioară au fost factorii determinanţi pentru ca aceste judeţe să concentreze două treimi din producţia locală de încălţăminte.

La polul opus, aproape 30 de judeţe nu există pe harta acestei industrii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO