Companii

Justitia suspenda tranzactia de privatizare a Bulgartabac

31.10.2002, 00:00 14

Curtea Suprema Adiministrativa bulgara a dispus anularea deciziei Agentiei de Privatizare prin care institutia a desemnat drept castigator al licitatiei pentru un pachet de 80% din actiunile Bulgartabac consortiul format din Tobacco Capital Partners (Bulgaria) si Clar Innis (Olanda). Conform curtii, Agentia de Privatizare nu a respectat prevederile legale conform carora termenii ofertelor puteau fi imbunatatiti, pentru ca situatia financiara a producatorului bulgar de tigarete s-a imbunatatit.
Curtea a dispus continuarea procedurilor de privatizare, solicitand Agentiei sa solicite celor patru ofertanti o imbunatatire a ofertelor lor. Un apel impotriva deciziei curtii poate fi depus de institutia care se ocupa de privatizare intr-o perioada de 14 zile.
De asemenea, curtea a respins ca nefondate plangerile depuse de ceilalti ofertanti Tobacco Holding, consortiul Metatabac si Rosbulgartabac, care au atacat in luna septembrie procedura de privatizare a Bulgartabac.
Autoritatile de la Sofia anuntau in iulie ca au primit patru oferte finale pentru un pachet de 80% din actiunile producatorului de tutun Bulgartabac, iar cele mai bune propuneri de cumparare au depasit asteptarile guvernului. Consortiul format din Tobacco Capital Partners (Bulgaria) si Clar Innis (Olanda), sprijinit de Deutsche Bank, a plasat cea mai buna oferta, din punct de vedere al pretului, investitiilor, achizitiilor anuale de tutun si al numarului de angajati. Ceilalti trei candidati erau consortiul Rosbulgartabac, alcatuit din banca privata Regionalna Perspektiva si distribuitorul de tigarete Market Fort din Rusia, consortiul rus Metatabac si consortiul austriac Tobacco Holding GmbH.
Privatizarea Bulgartabak si a companiei de telecomunicatii BTC face parte dintre conditiile esentiale pentru obtinerea unui imprumut de 450 milioane de dolari din partea Bancii Mondiale.
Guvernul urma sa pastreze o actiune de aur la Bulgartabak. Producatori majori de tutun, precum British American Tobacco, au refuzat sa participe la licitatie, deoarece ar fi preferat sa cumpere doar cele mai rentabile fabrici ale Bulgartabak, in timp ce Bulgaria a scos la vanzare intreaga companie.
Bulgartabak detine in Bulgaria 22 de subsidiare, incluzand 12 centre de prelucrare a tutunului, noua fabrici de tigarete si un centru de productie de uscatoare, filtre si ambalaje. De asemenea, compania opereaza cinci fabrici in Rusia si cate una in Iugoslavia, Romania si Ucraina.
Consortiile Tobacco Capital Partners-Clar Innis si Metatabak au oferit, fiecare, un pret de 110 milioane de euro si achizitii anuale de tutun de 47.000 de tone. Insa investitiile propuse pe o perioada de cinci ani de Tobacco Capital Partners-Clar Innis au fost de 71 milioane de euro, in timp ce Metatabak a oferit investitii de numai 23 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO