Companii

Lipsa autorizaţiilor, a unui cod urbanistic şi a unui plan urbanistic general determină dezvoltatorii să înjumătăţească investiţiile în Capitală în 2024

Lipsa autorizaţiilor, a unui cod urbanistic şi a unui...

Autor: Bogdan Alecu

16.02.2024, 09:30 2408

Blocajul urbanistic din Bucureşti precum şi impredictibilitatea sunt principalele motive invocate de către dezvoltatorii imobiliari din cauza cărora şi-au înjumătăţit bugetul de investiţii pentru 2024 la circa 400-500 mil. euro.

„În teorie, obiectivul nostru este să dezvoltăm 500 de noi apartamente în fiecare an pe piaţa rezidenţială din Bucureşti. Nu putem începe o nouă dezvoltare în următoarele luni deoarece proiectele noastre sunt puternic afectate de blocajul urbanistic şi lipsa dialogului cu autorităţile. Susţinem dezvoltarea responsabilă şi noi avem şase proiecte majore de regenerare urbană în Europa, cu 7.000 de locuinţe şi 300.000 mp de birouri. Avem parteneriate cu autorităţile din Budapesta, Varşovia, Poznan şi Birmingham, dar nu am reuşit astfel de colaborări şi la Bucureşti“, a spus Mauricio Mesa Gomez, director general al Cordia pentru România şi Spania.

Schimbările fiscale, inclusiv creşterea TVA de 5% pentru achiziţiile rezidenţiale, eliminarea facilităţilor fiscale în industria de construcţii precum şi ratele ridicate ale dobânzilor bancare an un impact negativ asupra accesibilităţii locuinţelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidenţiale rămâne ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO