Companii

Lipsa zapezii va afecta doar turismul ad-hoc

07.01.2003, 00:00 17

Lipsa zapezii de pe partiile de schi de anul acesta nu va afecta prea mult afacerile hotelierilor din zona montana, apreciaza operatorii din industrie, care spun ca, eventual, vor avea de suferit doar cei care se bazeaza pe turistii "ad-hoc".
Dupa una dintre cele mai prolifice perioade de sarbatori din ultimii ani pentru unitatile de cazare de pe Valea Prahovei, urmatoarea perioada ar putea confirma unul dintre cele mai bune sezoane de iarna pentru turismul romanesc.
"Nu le plang de mila celor din Busteni, Azuga sau Sinaia. Week-end-urile vor fi in continuare pline pe Valea Prahovei, pentru ca schiorii vor gasi suficienta zapada in zonele mai inalte", a spus pentru Ziarul Financiar Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism.
Totusi, el precizeaza ca, in general, cea mai mare parte a turistilor merg la schi pe cont propriu, fara a apela la serviciile unei agentii de turism. De aceea, buletinele meteo nu vor avea impact decat asupra proprietarilor de pensiuni care ofera variate categorii de spatii de cazare, multi dintre ei contactandu-si clientii in gara.
Totusi, hotelurile si celelalte structuri turistice au profitat din plin de vacanta prelungita de sarbatori. Sfarsitul de an a adus atat agentiilor de turism, cat si unitatilor de cazare o crestere semnificativa a incasarilor fata de anii precedenti.
"Hotelierii, agentiile si proprietarii de pensiuni sunt de parere ca iarna 2002 a fost cea mai buna perioada din ultimii ani, asteparile lor fiind depasite sau cel putin indeplinite, in ciuda tarifelor destul de mari. Preturile pentru pachetele de servicii turistice de sarbatori au fost cu 50-100% mai mari decat cele practicate in afara sezonului, dar cu toate acestea au existat zone, precum Valea Prahovei, Covasna, Calimanesti, unde hotelurile au fost complet ocupate", precizeaza Raducan.
O explicatie a numarului ridicat de turisti din aceasta perioada ar putea fi vacanta prelungita si sumele suplimentare acordate de majoritatea institutiilor sub forma de prime de vacanta. Reprezentantul FPT considera ca si sumele repatriate de romanii care lucreaza in strainatate au avut o contributie importanta in stabilirea modalitatii de petrecere a sarbatorilor de iarna.
"Este vorba de aproape un miliard  de dolari care trebuie sa se regaseasca undeva in perioada urmatoare, respectiv in case, masini si servicii. Majoritatea celor care lucreaza in strainatate isi petrec sarbatorile de iarna cu familia, in tara", a spus Raducanu.
Astfel, agentiile de turism au raportat in luna decembrie incasari brute cu 10% mai mari decat cele din 2001, in conditiile in care vanzarea pachetelor turistice pentru Craciun si Revelion asigura in jur de 10% din profitul anual al agentiilor.
"Luna decembrie reprezinta, din punct de vedere al profitului, circa 10% din total, ceea ce reprezinta o depasire a mediei lunare. Pe de alta parte, desi incasarile brute au crescut in acest an cu 10%, cheltuielile mai mari si reducerea comisioanelor va face ca la incasarile brute majorarea fata de 2001 sa nu depaseasca 1%", a declarat Marcel Badescu, presedinte de onoare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Sarbatorile de iarna au fost profitabile si pentru pensiunile rurale. Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale a Turismului, Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) a precizat ca pensiunile afiliate la asociatie au inregistrat un grad de ocupare mediu de 85%, numarul turistilor fiind in crestere fata de perioada similara din 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO