Companii

Mai multi sau mai putini turisti pe litoral anul acesta?

20.10.2003, 00:00 22

Pe litoralul romanesc au venit anul acesta mai putini sau mai multi turisti decat anul trecut? Cei care ar trebui sa raspunda la aceasta intrebare, adica proprietarii de hoteluri, nu se inseleg asupra datelor: unii spun ca numarul turistilor a crescut, altii ca au scazut.
Astfel, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), semnat de presedintele acesteia, Daniel Vasilescu, litoralul romanesc ar fi tras anul acesta cu 22% mai multi turisti straini decat anul trecut. FPTR citeaza date furnizate de Directia de Statistica din Constanta.
Vicepresedintele Federatiei arata insa contrariul.
"Nu sunt deloc de acord cu aceste statistici. Eroarea provine din faptul ca datele respective includ si persoanele care au tranzitat litoralul romanesc si care nu au petrecut un sejur pe litoral. Este evident ca anul acesta litoralul romanesc a atras mai putini turisti decat anul trecut - si straini, si romani", spune Liviu Scarlat, vicepresedinte al FPTR si director general al complexului hotelier Mangalia. 
El spune ca la hotelurile pe care le conduce, numarul de turisti - atat straini cat si romani - a scazut cu 10% in sezonul estival 2003 si colegii din breasla i-au confirmat ca s-au confruntat de asemenea cu scaderi.
"In cazul turistilor romani, principala cauza a fost scaderea nivelului de trai, iar in cazul celor straini a fost razboiul din Irak", explica Scarlat.
Pe de alta parte, datele publicate tot de FPTR  arata ca statiunile de pe litoral au atras, in perioada mai-august 2003, cu 22% mai multi turisti straini si cu 3,5% mai multi turisti romani decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Activitatea de turism pe litoral s-a situat din toate punctele de vedere la un nivel mai bun decat in anul precedent", se specifica in comunicatul FPTR.
Numarul total de turisti de pe litoral a fost cu 5% mai mare in acest an, ajungind la 652.356 persoane, din care 61.428 au fost turisti straini, potrivit acestor statistici.
Majoritatea turistilor au preferat lunile iulie si august, cind au fost inregistrati 76% din viziatori.
Dintre statiunile de la Marea Neagra, cea mai buna evolutie a fost inregistrata in acest an de Mamaia, indica datele, unde numarul turistilor a crescut pe ansamblul celor patru luni cu 17%, ajungind la 223.345 de persoane.
Mai multi turisti au raportat si operatorii din statiunile Eforie Nord (12%), Costinesti (27%), Cap Aurora ( 58%), Venus (19%), Mangalia (25%), Jupiter (2%) si Neptun (1%).
Scaderi au raportat structurile de cazare din Olimp (cu 17% mai putini clienti), cele din Techirghiol (cu 13%), in timp ce in Saturn si Eforie Sud  scaderea a fost de 7%, respectiv 2%, mai arata controversata statistica. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO