Companii

Managerii estimează pentru octombrie-decembrie stabilitatea activităţii în industrie şi comerţ, în paralel cu creşterea numărului de salariaţi în comerţ şi stabilitatea preţurilor în industrie şi construcţii. În sectorul de servicii se estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%)

Managerii estimează pentru octombrie-decembrie stabilitatea activităţii în industrie şi comerţ, în paralel cu creşterea numărului de salariaţi în comerţ şi stabilitatea preţurilor în industrie şi construcţii. În sectorul de servicii se estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%)

Autor: Cristina Bellu

28.10.2020, 09:54 155

Managerii estimează pentru perioada octombrie-decembrie stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi îm comerţul cu amănuntul, în paralel cu o creştere a numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul, precum şi stabilitatea preţurilor în industrie şi construcţii, arată datele anchetei conjuncturale din luna octombrie transmise miercuri de INS.

La nivelul industrie prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural minus 4%). Activităţile care vor înregistra creştere sunt fabricarea tutunului (sold conjunctural plus 33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural plus 26%), urmate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural plus22%).

În acelaşi timp,  numărul de salariaţi va scădea moderat, soldul conjunctural fiind de minus 7% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 2%).

“Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Acesta este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, trensmit reprezentanţii INS.

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural Ă5%).

Pentru comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural Ă8%).

Totodată, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural Ă21%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural Ă16%).

Totodată, conform estimărilor din luna octombrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Se va înregistra scădere accentuată pentru activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), transporturi aeriene (sold conjunctural -95%) şi activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -49%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

AFACERI DE LA ZERO