• Leu / EUR4.7601
  • Leu / GBP5.4034
  • Leu / USD4.2755
Companii

Managerii estimează stabilitate în industrie şi servicii în următoarele trei luni, în timp ce preţurile în construcţii şi comerţ vor creşte

Managerii estimează stabilitate în industrie şi servicii în următoarele trei luni, în timp ce preţurile în construcţii şi comerţ vor creşte

Autor: Cristina Bellu

28 ian 2019 84

Activitatea din industrie şi servicii va fi caracterizată de o relativă stabilitate în perioada ianuarie-martie 2019, în paralel cu o stabilitate a numărului de salariaţi  şi o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţ, arată estimările managerilor din sondajul conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare economice, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural      +1%). Activităţile care vor înregistra tendinţă de creştere sunt cele de fabricare a produselor din cauciuc şi mase plastice (sold conjunctural +18%) şi cele de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Pe zona construcţiilor, potrivit estimărilor din luna ianuarie 2019, va avea loc o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%), în următoarele trei luni. Totodată se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +16%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

În ceea ce priveşte serviciile, conform estimărilor din luna ianuarie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).
 

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7601
Diferență: -0,0504
Ieri: 4.7625
Azi: 4.2755
Diferență: 0,2744
Ieri: 4.2638
Azi: 5.4034
Diferență: 0,0185
Ieri: 5.4024
Azi: 4.2363
Diferență: 0,3601
Ieri: 4.2211