Companii

Mega Image ar putea trece pragul de vanzari de 150 mil. euro

26.06.2008, 16:18 28

Mega Image, cea mai mare retea de supermarketuri din Capitala, ar putea ajunge in acest an la afaceri de 150 mil. euro, datorita noilor deschideri si integrarii lantului de magazine La Fourmi.
Retailerul a raportat o crestere de 32% a vanzarilor in 2007 fata de anul anterior, pana la 93,5 mil. euro (312,2 mil. lei). Evolutia afacerilor vine pe fondul extinderii retelei cu 5 unitati in intervalul mentionat, dintre care doua au fost deschise in ultima luna a anului, dar si al unei cresteri organice de peste 20%.
Conform datelor centralizate de ZF in Anuarul de business 2008, dupa comunicarea rezultatelor financiare, Delhaize se pozitioneaza al 10-lea in clasamentul celor mai mari jucatori din retailul cu dominanta alimentara din Romania. Topul este dominat de grupuri germane si franceze, precum Metro, Rewe, Carrefour sau Schwarz (Kaufland).
Mega Image, detinuta de grupul belgian Delhaize, opereaza in prezent 24 de supermarketuri pe piata locala, dintre care 21 sunt amplasate in Bucuresti. In acest an, grupul a achizitionat reteaua de 14 magazine La Fourmi din Capitala, cu afaceri de circa 30 mil. euro la nivelul anului 2007.
In total, retailerul va deschide in acest an 4-5 supermarketuri in Bucuresti, iar pana la sfarsitul anului va rebrandui magazinele La Fourmi, pentru a putea fi integrate in reteaua Mega Image. Astfel, la inceputul lui 2009, Mega Image va numara 41 de unitati, majoritatea localizate in Capitala. Compania mizeaza si pe mentinerea ratei de crestere organica la peste 20% in acest fata de 2007. In urmatorii 2-3 ani, reteaua vrea sa ajunga la 50 de unitati in Bucuresti, prin investitii de peste un milion de euro in fiecare deschidere de magazin.
In 2007, compania a raportat un profit net de 0,7 mil. euro (2,2 mil. lei), dupa patru ani de pierderi. Acesta este al treilea an in care retailerul belgian Delhaize, operatorul Mega Image, raporteaza profit pe piata romaneasca. Delhaize a intrat in actionariatul retelei locale Mega Image in 2000. In 2004, Delhaize a anuntat ca si-a majorat participatia la capitalul companiei locale de la 70% la 100%. Cei mai importanti concurenti directi ai Mega Image sunt retelele Billa, Ethos sau Primavara. Concurenta s-ar putea accentua odata cu reluarea extinderii retelei Artima, preluata anul trecut de catre Carrefour.
In Capitala, segmentul supermarketurilor, care anul trecut si-a mentinut cota de piata in jurul a 22%, ar putea fi marcat si in acest an de cateva tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO