Companii

Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania: Ne uităm cu interes spre sectoarele în care factorii ESG au o prezenţă mai proeminentă, cum ar fi agricultura, industria agro-alimentară, sectorul energetic, colectarea deşeurilor, educaţia sau sănătatea

Procesul de transformare din companii şi din sectorul public. Un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

16.12.2021, 00:05 188

Banca Transilvania a pus IMM-urile şi antreprenorii în centrul strategiei sale încă de la început. Practic, de la început am susţinut un ecosistem local care reprezintă dintotdeauna pionul principal al economiei. Această poziţionare şi susţinerea unor segmente diferite de clienţi înseamnă consolidarea acelui S din ESG, adică ceea ce ţine de social. Cu alte cuvinte, BT a crescut şi creşte companii mici până la nivel bancabil, colaborăm cu majoritatea IMM-urilor din ţară şi creştem gradul de intermediere financiară prin digitalizare.

În banking, transformarea este dată cel mai mult de tehnologii, de cerinţele ESG, de reglementări şi – ca în orice domeniu - de oameni. Aş adăuga şi tot ce ţine de neprevăzut, situaţiile de risc şi crizele, cum este acum pandemia, având în vedere interdependenţa dintre bănci, economie şi societate.

Dincolo de tehnică, de reglementări şi de investiţii sunt oamenii. Ei generează trenduri şi schimbări prin ceea ce îşi doresc de la o bancă – fie ca angajaţi, fie ca şi clienţi -, prin educaţie şi stil de viaţă.

Tendinţele generează nevoia de upskill în rândul angajaţilor din banking deoarece, pentru a ţine pasul, este nevoie permanentă de skill-uri (competenţe – trad.) noi, echipe cross-funcţionale şi de o infuzie de agilitate, abilitate de adaptare şi creativitate, inovare. Pentru ca toate acestea să se întâmple este nevoie de construirea zi de zi a unei culturi organizaţionale a învăţării în orice bancă. Iar băncile au aşa ceva, este un cadru excepţional de învăţare şi a ţine pasul cu noutăţile.

Fiecare din factorii menţionaţi are impact major. Practic, transformare nu există, de exemplu, fără tehnologie. M-aş referi însă la ESG pentru că tot ce ţine de sustenabilitate e tot mai mult în atenţia noastră. Nu putem spune că avem acest lucru în ADN, însă chiar din acest motiv trebuie să fie cât mai mult în agenda companiilor, iar noi, băncile, să fim un exemplu în acest sens.

Este esenţial să ţii cont de best practice (cele mai bune practici – trad.), dar şi să fii un reper pentru alţii, că tot spuneam de interdependenţă. De exemplu, noi, la BT, am învăţat multe de la partenerii noştri instituţii financiare internaţionale – cum să credităm responsabil şi cum integrăm în business principii de sustenabilitate. Practic, am dat credite verzi de acum aproape 10 ani, inclusiv pentru clienţii persoane fizice.

Sustenabilitatea creşte în complexitate şi are tot mai multe rigori. Mă refer aici la reglementare, la ratinguri, standarde şi metodologii tot mai specifice, ceea ce ne face să punem sub lupă, dar şi să creştem permanent competenţele interne. Ne dorim să fim unul dintre pilonii care facilitează trecerea României spre economia verde, spre o economie mai sustenabilă. Dorim să fie o tranziţie justă pentru că suntem prezenţi în toate judeţele, dar şi pentru că în România sunt atât zone cu potenţial verde ridicat, cât şi carbon-intensive.

Investim în echipa noastră pentru a fi cât mai în temă cu tot ce ţine de EGS, pe de altă parte, vom continua lansarea de soluţii verzi şi încurajăm iniţiativele antreprenorilor. Pentru că suntem o companie listată la bursă, cu toate reflectoarele pe noi din partea stakeholderilor – investitori, populaţie, instituţii de reglementare –, o guvernanţă corporativă cu bune practici în domeniu este pentru noi „business as usual”.

Nu aş spune că aspectele legate de ESG ne fac să ne schimbăm strategia cu 180⁰ pentru că, în principal, avem aceleaşi zone de interes. Suntem însă mai atenţi la impactul muncii noastre, mai conştienţi că activitatea noastră - de orice natură ar fi – are impact asupra mediului şi comunităţii.

Concret, avem în pregătire servicii şi produse verzi atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice - fie că vorbim despre autovehicule verzi, despre eficienţa energetică a clădirilor sau despre proiecte prietenoase cu mediul, cum ar fi programele-parteneriat cu instituţii financiare de renume. Ne uităm cu interes spre sectoarele în care factorii ESG au o prezenţă mai proeminentă, cum ar fi agricultura, industria agroalimentară, sectorul energetic, colectarea deşeurilor, educaţia sau sănătatea.

Suntem vigilenţi la toate cerinţele noi privind ESG şi alocăm resurse importante pentru a putea răspunde acestora - fie că vin din partea instituţiilor de reglementare, fie din partea altor stakeholderi, cum ar fi clienţii, partenerii de afaceri, acţionarii sau angajaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO