Companii

Microîntreprinderile din centrul României au accesat fonduri nerambursabile în valoare de 25 mil. euro

Microîntreprinderile din centrul României au accesat...

Autor: Laurentiu Cotu

28.05.2013, 18:08 356

227 de microîntreprinderile din regiunea centru au accesat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 25 mil. euro, pentru achiziţia de echipamente şi lucrări de extindere, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 41,5 mil. euro, diferenţa dintre cele două sume reprezentând contribuţia financiară a beneficiarilor la realizarea proiectelor. Conform ADR Centru, începând cu această lună au intrat în evaluare şi ultimele 67 de proiecte rămase nedeschise din luna august 2010, când a fost termenul limită de depunere a proiectelor spre finanţare.

Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul aferent domeniului major de intervenţie 4.3 -  ‘’Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor’’, din cadrul Programului Operaţional Regional şi vor genera modernizarea a 227 de microintreprinderi şi crearea a 870 de noi locuri de muncă. Din totalul fondurilor contractate de către microîntreprinderi, deja au fost decontate cheltuieli în valoare de aproximativ 15,9 mil. euro, iar cele 136 de proiecte finalizate au generat peste 500 de noi locuri de muncă pentru locuitorii din judeţele regiunii centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Bugetul alocat acestui domeniu pentru perioada 2007-2013 la nivelul regiunii centru este de 24,4 mil. euro, gradul de contractare regional ajungând în prezent la 103%, potrivit ADR Centru. Fondurile nerambursabile sunt investite în lucrări de modernizare, reabilitare, construcţie sau dotare a pensiunilor turistice, clinici şi cabinete medicale, centre de fitness, baze sportive, service-uri auto, hale de producţie, depozite, dar şi alte tipuri de activitaţi desfăşurate de microîntreprinderile din regiunea centru.

‘’Pe domeniu de intervenţie 4.3 se înregistrează un procent de aproximativ 60% în ceea ce priveşte finalizarea proiectelor contractate. Este unul dintre domeniile cele mai dinamice din cadrul Programului Operaţional Regional, implementat de către ADR Centru la nivel de regiune. Comparativ cu celelalte domenii, aceste proiecte au bugete mici, în care se pot solicita maxim 200.000 euro’’, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. Reprezentantul ADR Centru a mai spus că pentru domeniului major de intervenţie 4.3 au fost depuse 668 de proiecte spre finanţare, pentru achiziţia de echipamente, dar şi pentru renovare, extindere şi dotarea sediilor diverselor microîntreprinderi. Potrivit ADR Centru, în perioada următoare vor fi semnate alte cinci contracte pentru fonduri nerambursabile, în valoare totală de aproximativ 1 mil. euro.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO