Companii

Ministerul Energiei îşi schimbă „hainele“. Entitatea care gestionează 30 miliarde de euro face primul pas în schimbarea imaginii cu un nou site

Ziarul Financiar a scris la începutul acestui an că însăşi pagina de prezentare a Ministerului Energiei oglindeşte lipsa de strategie care caractrizează acest sector

Ziarul Financiar a scris la începutul acestui an că însăşi pagina de prezentare a Ministerului Energiei oglindeşte lipsa de strategie care caractrizează acest sector

Autor: Roxana Petrescu

18.01.2016, 00:05 803

Ministerul Energiei, condus de Victor Grigorescu, fost membru în consiliul de administraţie al Electrica, are de săptămâna trecută o nouă pagină de prezentare.

La mai bine de un an de la for­marea instituţiei de la care un domeniu de 30 de miliarde de euro aşteaptă o stra­tegie de dezvoltare şi care are în por­tofoliu perle precum Hidro­elec­trica, Romgaz sau Nuclear­electrica, Ministerul Energiei are un site mai bine conturat, care se apropie de paginile de prezentare ale insti­tuţiilor similare europene.

Ziarul Financiar a scris la începutul acestui an că însăşi pagina de pre­zen­tare a Ministerului Energiei oglindeşte lip­sa de strategie care caracterizează acest sector în contextul în care site-ul nu spunea nici măcar cu ce se ocupă instituţia.

Pagina de prezentare este încă în lucru, dar reprezintă un prim pas în transpa­rentizarea unuia dintre cele mai im­portante ministere din România. În continuare, site-ul Ministerului Ener­giei nu are o variantă în limba engleză.

Printre noutăţile pe care le aduce noul site al Ministerului Energiei se nu­mără prezentarea echipei de con­du­cere a instituţiei, a companiilor din sub­ordine şi a managementului aces­tora, declaraţiile de avere la zi, principalele linii strategice, dar şi situaţia actuală a proiectului de strategie energetică, precum şi echipa care se ocupă de defi­ni­ti­varea acestui proiect.

Site-ul nu in­clude însă statistici la zi despre sectorul energetic, informaţii despre depar­ta­men­tele instituţiei sau despre numărul de angajaţi. Nu sunt lis­tate nici opor­tunităţile de investiţii pen­tru capitalul străin, site-ul neavând deocamdată o versiune în limba engleză.

Spre exem­plu, Ministerul Ener­giei şi Resur­se­lor Minerale din Turcia este o bază de date structurată pe categorii precum elec­tri­citate, pe­trol, gaze naturale sau cărbuni, în timp ce Ministerul danez al Energiei are o secţiune în care sunt incluse previziuni pentru anul 2050.

Ministerul Energiei din România are în subordine 23 de companii prin­tre care se numără jucători strate­gici pre­cum Romgaz, cel mai mare pro­du­cător de gaze local, Hidro­electrica, cel mai mare producător de energie ro­mân, sau Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Noua conducere a Ministerului are o misiune extrem de dificilă în contextul în care din 2008 piaţa este în aşteptarea unei strategii pentru acest sector, iar anul trecut s-a încheiat fără nicio investiţie de amploare. Mai mult, chiar la începutul acestui an, singurul producător de energie pe bază de huilă, Complexul Energetic Hune­doara a intrat în insolvenţă, acesta fiind al doilea caz din portofoliul instituţiei după cel al Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO