Companii

Ministerul Sănătăţii nu ştie câţi roboţi Da Vinci sunt în spitalele de stat: Din 2013 nu mai finanţăm programul de chirurgie robotică

Ministerul Sănătăţii nu ştie câţi roboţi Da Vinci...

Autor: Mirabela Tiron

28.02.2022, 09:00 153

Ministerul Sănătăţii nu mai finanţează din 2013 tra­ta­mentul prin chirurgie minim invazivă asistată robotic, după ce în 2008 demarase subprogramul naţional de chirurgie robotică pentru a susţine tehnologiile avansate în medicină. Mai  mult, nu are nici măcar date cu privire la câţi roboţi Da Vinci sunt în spitale sau câte intervenţii se efectuează anual prin această tehnică. Robotul Da Vinci este un robot cu o precizie foarte mare, care poate fi folosit în cadrul mai multor specialităţi, marii operatori pri­vaţi din piaţă au realizat investiţii semnificative pentru  a realiza acest tip de chirurgie.

„În anul 2013, s-a luat decizia ca fie­care unitate sani­tară care deţine apa­ratura necesară să poată finanţa din fonduri proprii intervenţiile de chi­rurgie robotică, acestea nemafiind fi­nanţate la nivel central în cadrul unui program naţional“, au transmis oficialii Ministerului Sănătăţii.

Chirurgia robotică Da Vinci re­pre­zintă cea mai nouă tehnologie a chi­rurgiei minim invazive, în care chi­rur­gul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la dis­tan­ţă, fiind aşezat la o consolă am­plasată în sala de operaţii.

Programul naţional de tratament chirurgical al unor afecţiuni comple­xe prin chirurgie minim invazivă asis­ta­tă robotic a demarat în 2008 cu fi­nan­ţarea Ministerului Sănă­tăţii ca subprogram al pro­gramului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul apa­raturii de înaltă performanţă, prin care ministerul pro­mova tehnologii avansate în chirurgie.

Doar în perioada 2008-2013 ministerul a asigurat bani  pentru  instrumentele şi consumabilele necesare roboţilor existenţi în spitalele publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO