Companii

Monica Movileanu, PwC: În România acţionează în acest moment o directivă europeană care impune doar o declaraţie non finaciară făcută de companiile cu peste 500 de angajaţi. Ne aşteptăm la reglementări foarte clare începând cu acest an

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Monica Movileanu, PwC: În România acţionează în...

Autor: Cristina Bellu

17.05.2022, 11:29 169

“Sunt schimbări semnificative din punct de vedere al reglementării şi aici este important să ştim că există deja reglementări în vigoare. La nivelul României, din păcate, avem la acest moment o directivă europeană veche pentru sustenabilitate. O aşteptăm pe cea nouă, care o să vină cu schimbări majore. Cea veche impune în acest moment doar o declaraţie non financiară făcută de companiile care sunt mai mari de 500 de angajaţi. Este singurul aspect obligatoriu în acest moment şi de aceea este şi această lipsă de date suficiente pe care investitorii să se poată baza”, a spus Monica Movileanu, Partener de Audit şi Lider al Departamentului de Consultanţă, Contabilă şi Pieţe de Capital (“CMAAS”) în cadrul  PwC Romania, prezentă la evenimentul ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Alte declaraţii:

Dacă ne uităm în piaţă sunt companii care au rapoarte de sustenabilitate, puţine, în jur de 20%, care au rapoarte de sustenabilitate pregătite în conformitate cu standardele de raportare GRI, standarde de raportare internaţională şi chiar la firmele listate la Bursă sunt puţine care au aceste rapoarte de sustenabilitate bine făcute.

Dar CE împreună cu Forulul Mondial Economic şi ONU pun o presiune foarte directă şi ne aşteptăm la reglementări foarte clare începând cu acest an. O schimbare de directivă de sustenabilitate care o să vină cu standarde clare pentru emitenţii şi companiile cu peste 500 de angajaţi. Standardele acestea vin cu obigativitatea de auditare a acestor rapoarte de sustenabilitate şi cu nişte regulamente de taxonomie.

Dacă ne referim la finanţare vorbim clar de directiva de sustainable finance, care deja a fost implementată de anul trecut şi care obligă instituţiile financiare să ia în calcul şi indicatori non-financiari atunci când se uită la o companie.

Din punct de vedere al pieţei de capital ne uităm la emitenţi, la unii care deja au făcut paşi semnificativi, dar drumul este lung pentru că există o lipsă de date.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO