Companii

Mugur Ardelean, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias: România nu are o strategie şi viabilă de dezvoltare şi organizare a sistemului public de sănătate

ZF Health&Pharma Summit’21

Mugur Ardelean, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias:...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2021, 10:17 271

Mugur Ardelean, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Capitală consideră că România nu are o strategie şi viabilă de dezvoltare şi organizare a sistemului public de sănătate, strategie care ar trebui să fie în concordanţă cu realităţile momentului pe care îl traversăm.

“România nu are o strategie şi viabilă de dezvoltare şi organizare a sistemului public de sănătate. Această strategie trebuie să fie în concordanţă cu realităţile momentului pe care îl traversăm şi trebuie să fie fundamentată de o analiză obiectivă a stării de lucruri prezente”, a spus Mugur Ardelean la ZF Health&Pharma Summit’21.

Alte declaraţii:

Suntem în timpul pandemiei şi vom mai fi probabil peste un an. Acum petem să discutăm despre restructurarea sistemului sanitar. Acesta este momentul care previzioanează viitorul şi schimbările aduse de pandemie în societate. Acum trebuie sa anticipăm ce se schimbă.

Reacţia noastră este aceea a pompierului care vede un foc şi fuge să-l stingă, pentru că asta este meseria. În cazul nostru, la începutul valului 4 am reacţionat la fel. Haideţi să facem paturi de terapie intensivă, a zis guvernul, dar  focul asta arde de un an şi şase luni. Ce-am învăţat în perioada asta? De ce a luat foc? Cum se poate stinge? Nu am văzut nicio analiză în acest sens din partea statului.

Nu ştiu dacă numărul de paturi de spital este neapărat relevant, mai tristă este inegalitatea în care sunt distribuite competenţele în teritoriu. Avem competenţe extrem de ridicate în special în oraşele universitare şi competenţe mult mai modeste în oraşale mai mici, iar acest lucru face ca spitalele din marile oraşe să fie aglomerate. Toate lumea vrea să vină acolo unde competenţele sunt ridicate.

Daca ar fi să încercăm să răspundem la întrebarea cine ar trebui să construiască spitale- înainte de a întreba acest  lucru ar trebui să întrebăm cine evaluează numărul şi locul unde ar trebui construite spitalele. Ne învârtim în jurul unui actor-ministerul Sănătăţii, care este autoritatea publică în acestă ţară. Este singurul care are atât mijloacele cât şi obligaţia de a evolua nevoile de asistenţă spitalicească.

Deficitul de medici este greu de apreciat într--o activitate normală, dar în situaţia actuală sigur că există momente cănd ai impresia că nu ai resursa necesară. Ne-am bucura să avem mai mulţi medici la ATI, pe specializarea de infecţioase.

 


 

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)