Companii

Nemtii de la Continental angajeaza 1.500 de oameni si ataca top trei angajatori din componente auto

Nemtii de la Continental angajeaza 1.500 de oameni si ataca top trei angajatori din componente auto

Continental AG opereaza in Romania de sase ani, cand a deschis la Timisoara divizia de anvelope pentru autoturisme, investitia depasind 150 mil. euro

31.08.2007, 18:03 455

"Diviziile Continental AG din Romania se afla in extindere, de aceea pentru urmatoarea perioada se vor face aproximativ 500 de angajari, atat la fabricile din Timisoara, cat si la Sibiu, Carei si Arad", a declarat Ildiko Kovacs, coordonator PR al Continental Romania.
Pentru anul viitor, sunt previzionate inca 1.000 de angajari. In aceste conditii, Continental, care are in prezent 3.500 de angajati, va ajunge intr-un an si jumatate la 5.000 de oameni pe piata locala.
Industria componentelor si accesoriilor auto este unul dintre cei mai mari angajatori privati din economie, cu efective de peste 50.000 de persoane.
Astfel, cel mai mare angajator din piata este Draxlmaier, cu afaceri de 150 mil. euro in 2006, care are aproximativ 18.500 de oameni in cele cinci fabrici din Romania.
Pe locul doi se afla Delphi Packard, cu peste 9.000 de angajati in cele doua fabrici de la Sannicolau Mare si Ineu, si care a anuntat recent o investitie de 100 mil. euro intr-o a treia fabrica la Iasi, unde vor lucra inca 1.000 de oameni.
Totalul investitiior straine in segmentul automotive care vor fi demarate in Romania in acest an a fost evaluat de Agentia Romana pentru Investitii Straine la mai mult de un mld. euro, efectul imediat fiind aproximat in crearea a aproximativ 8.000 de noi locuri de munca.
Continental are sase fabrici pe piata locala - doua la Timisoara, doua la Sibiu si cate una la Carei si Arad. De asemenea, nemtii mai au un centru de inginerie la Sibiu, un joint-venture cu Pirelli la Slatina, unde se produce cord metalic, si un centru de distributie est-european de anvelope la Sacalaz, in judetul Timis.
Cele mai multe angajari se vor face in zona de productie. In acelasi timp, Continental recruteaza ingineri cu profil tehnic si ingineri hardware si software pentru centrul de inginerie de la Sibiu. "Exista posturi interesante si in domeniul administrativ - finante, contabilitate, controlling, achizitii sau resurse umane - unde concurenta este mai mare deoarece sunt mai putin numeroase", spune reprezentanta companiei.
In primele opt luni ale anului, grupul german a recrutat aproximativ 600 de persoane pentru locatiile din Romania.
Anul trecut, numarul angajarilor pe care le-a facut Continental in toate unitatile sale de productie a fost de aproximativ 700.
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta angajatorii pe piata fortei de munca, in special cei care au operatiuni in vestul tarii unde somajul este destul de scazut, este acoperirea necesarului de personal. Judetele din Transilvania si Banat au fost destinatiile preferate ale investitorilor din automotive, majoritatea acestora deschizandu-si aici operatiuni. "In Timisoara si Sibiu, piata fortei de munca se afla intr-o situatie de criza. Exista o oferta mare de joburi, in special pentru personal pentru productie, dar nu exista indeajuns personal pentru a ocupa aceste posturi", spune Kovacs care adauga ca, in cadrul Continental, un operator pentru productie primeste un salariu net de 300 de euro dupa calificare.
In conditiile in care cererea depaseste de multe ori oferta, multe companii se orienteaza si spre candidatii din alte judete ale tarii, unde nivelul somajului este mai ridicat. "Mobilitatea personalului este inca redusa, nu exista acea flexibilitate din vest, insa situatia se schimba, angajatorul si beneficiile locului de munca pentru cariera fiind prioritare locatiei", afirma Kovacs.
Potrivit propriilor estimari, investitiile Continental AG pe piata locala depasesc 250 mil. euro, grupul fiind prezent aici cu trei divizii si 6 fabrici. Concernul Continental AG cu sediul la Hanovra, Germania, este partener si furnizor mondial de anvelope si subansamble auto (sisteme de frana, componente pentru mecanismele de rulare, sisteme electronice si alte componente din cauciuc) pentru industria automobilelor. Continental AG opereaza in Romania de sase ani, cand a deschis la Timisoara divizia de anvelope pentru autoturisme, investitia depasind 150 mil. euro. Anul trecut, la nivel global, grupul a realizat o cifra de afaceri de 14,9 mld. euro si are pe plan mondial aproximativ 89.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO