Companii

Nexans face o fabrica de cabluri la Oradea

29.08.2001, 00:00 178



Compania franceza Nexans, fosta divizie de cabluri a grupului Alcatel, laacesta mai detine 19,5% din actiuni, va intra in tomana acestui an pe piata romaneasca.

Nexans va deschide spre sfarsitul acestui an o fabrica la Chisineu Cris (Oradea), valoarea investitiei fiind de 3 milioane euro. Compania, prezenta pe piata romaneasca de acum patru ani prin divizia de cablare structurata Alcatel Cabling Systems, estimeaza o cifra de afaceri de 2,6 milioane de euro pentru 2001, insa aceasta ar putea creste in cazul castigarii unor licitatii de anvergura, precum modernizarea Termoelectrica.

"Anul acesta vom intra pe piata romaneasca cu toate produsele grupului Nexans si vom vedea care dintre acestea se vor preta cel mai bine la piata locala" a declarat Ziarului Financiar Dumitru Sarbu, business development manager pentru Europa de Est al companiei.

"Fabrica de la Chisineu-Cris este in constructie, terenul fiind deja achizitionat, aici urmand a se realiza harnasamente pentru cabluri auto. Investitiile ulterioare vor depinde intr-o masura importanta de raspunsul pietei romanesti la produsele Nexans".

In fabrica vor munci circa 25 salariati, va produce 75.000 km pe luna, iar functie de evolutia vanzarilor va putea exista o a doua etapa a investitiilor, tot de trei milioane euro.



Compania este prezenta in Romania de peste 4 ani, sub denumirea de Alcatel Cabling Solutions, insa activitatea acesteia se referea strict la cablarea structurata (cabluri pentru retele de transmisii de date) .

"In acest domeniu am inceput totul de la zero in Romania, si am ajuns in prezent la o cifra de afaceri de un milion de dolari, care ne situeaza intre primii trei jucatori de pe aceasta piata, estimata la peste 15 milioane de dolari. In privinta proiectelor castigate ocupam in mod cert locul intai; noi lucram in mod direct cu integratorii de sisteme care ofera solutii complete" a adaugat Sarbu.

"In general, in cazul realizarii unor retele, costul cablarii reprezinta 5% din investitia totala, insa cablurile si mai ales modul in care a fost facuta cablarea reprezinta cauza caderilor retelelor in 75% din cazuri" a adaugat Mihai Filip, Training & Technical Support la Nexans.

Primele contracte realizate de Nexans in Romania pentru altfel de echipamente decat cele de cablare structurata, au fost cele pentru cabluri speciale pentru operatorul de telefonie Telemobil, in prezent fiind in discutii cu alt operator de telefonie mobila, Mobilrom.

"Vanzarile noastre sunt supervizate de GESO (Global Export Sales Organisation), un organism intern al grupului, care urmareste ca in fiecare tara comercializarea oricarui produs Nexans sa se realizeze prin intermediul unui canal unic de distributie" spune Filip.

Potrivit oficialilor Nexans, pe piata romaneasca a cablurilor se manifesta in acest moment o tendinta puternica de crestere.

"In momentul in care ne-am decis sa venim in Romania, am realizat o serie de studii de piata care ne-au aratat ca desi exista multi jucatori pe aceasta piata, mai este loc si pentru noi, in sensul ca cererea pe piata depaseste cu mult oferta.

Potentialul pietei romanesti este unul foarte mare, mai ales in conditiile in care se vor realiza lucrari de anvergura cum ar fi modernizarea Transelectrica, a autostrazii Bucuresti- Constanta sau a coridorului 4 Bucuresti -Brasov" spune Sarbu.

Cifra de afaceri pe care Nexans si-a propus-o pentru acest an este de 2,6 milioane dolari, insa acest obiectiv nu include rezultatele licitatiilor la care compania va lua parte.

"Altfel spus, daca vom castiga licitatia pentru centrala de la Cernavoda, la care vom participa, cifra noastra de afaceri ar putea creste cu 10 milioane de dolari" a adaugat reprezentantul Nexans.



Cine este Nexans?

Nexans, care s-a format prin iesirea individuala pe bursa, in 2000, a diviziei de cabluri a grupului Alcatel - Alcatel Cables & Components- se situeaza printre primele trei firme in industria de cabluri. Portofoliul de produse al Nexans include o gama larga de cabluri si sisteme.

Producand in 20 de tari, Nexans este lider mondial in cabluri, accesorii si sisteme conexe. Nexans isi extinde capacitatile infinite de cabluri, necesare pentru majoritatea celor mai avansate sisteme si tehnologii: in energie, telecomunicatii, constructii, automobile, trenuri, aeronautica si altele. Nexans are 18.500 de angajati iar vanzarile din anul 2000 s-au ridicat la 4,8 miliarde de euro.

Pozitia grupului in anul 2000:

* No. 1 in lume pentru sarma de bobinaj

* No. 1 in lume pentru cabluri submarine de putere

* No. 1 in Europa pentru bare, materii prime pentru sarma

* No. 1 in Europa cabluri de echipament

* No. 1 in Europa cabluri de transmisii de date si cabluri speciale

* No. 2 in lume pentru cabluri de retea LAN

* No. 2 in lume pentru retele de cabluri de putere ingropate

* No. 2 in Europa pentru cabluri electrice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO