Companii

Noii proprietari din Satul Francez: Am negociat pretul (68 mil. euro) in zece minute

Noii proprietari din Satul Francez: Am negociat pretul (68 mil. euro) in zece minute

Lucian Mateescu, general manager pentrul filiala locala a firmei Raptis Kavouras: "Ne adresam celor mai bogati 5.000 de roman, care isi pot permite o proprietate care sa coste peste un milion de euro. Ne orientam pe segmentul de lux deoarece acesta este singurul care nu este afectat nici macar in Statele Unite"

17.07.2008, 18:13 550

Negocierile pentru vanzarea terenului de 16.300 de metri patrati din Satul Francez au durat mai putin de doua luni, iar pretul a fost stabilit in doar zece minute, pretul de pornire fiind cu mai putin de 10% mai mare decat valoarea tranzactiei.
"A fost o tranzactie la care s-a lucrat zi si noapte, iar in ultimele trei zile s-au discutat ultimele aspecte timp de 50 de ore.
Ne-am dorit foarte mult aceasta proprietate si, din informatiile pe care le avem, cel putin alte trei firme au fost interesate de teren. Negocierile privind pretul au pornit de la 4.500 de euro/metrul patrat si au durat aproximativ zece minute", a declarat Lucian Mateescu, general manager pentru filiala locala a firmei Raptis Kavouras.
Mateescu l-a cunoscut pe Constanda pe 22 mai, transferul de proprietate fiind facut la nici doua luni distanta, in data de 15 iulie, intr-o perioada in care marile tranzactii imobiliare sunt numarate pe degetele de la maini.
"In actualele conditii de pe piata nu se face coada la un asemenea pret, in sensul ca nu circula zecile de milioane de euro pe strada pentru imo-biliare, astfel ca pentru vanzatori nu este un moment tocmai prielnic. Pe de alta parte, am considerat ca pozitia acestui teren este unica - nu exista o bucata de pamant atat de mare in zona de centru-nord a orasului", a adaugat Mateescu.
O parte din finantarea acestei achizitii a fost asigurata printr-un credit obtinut de la Piraeus Bank, in timp ce consultanta juridica a fost realizata de avocatii firmei Tuca Zbarcea & Asociatii. "Avand in vedere toata mediatizarea de care a avut parte Satul Francez, procesul de due dilligence a fost mult mai atent realizat, actele erau citite de zece ori, astfel incat Raptis Kavouras sa nu aiba niciun fel de probleme ulterioare. Cu toate acestea, actele de proprietate erau in regula din punct de vedere juridic", a declarat Dan Borbely, partener in cadrul firmei Tuca Zbarcea & Asociatii.
Raptis Kavouras a desemnat deja o echipa de arhitecti greci, olandezi si romani care va realiza proiectul de pe terenul recent cumparat, care va cuprinde probabil circa 400 de apartamente grupate in blocuri de cinci etaje, ultimul retras, precum si o galerie comerciala de lux.
"Ne vom inscrie in niste coeficienti urbanistici corespunzatori pentru zona in care ne aflam, respectiv un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 3,5. Investitia in acest proiect se va ridica la cel putin 70 mil. euro, iar randamentul investitiei va fi de peste 50%", estimeaza reprezentantul companiei elene.
Proiectarea si autorizarea va dura aproximativ 12 luni, iar executia se va intinde pe trei ani si ar putea fi realizata in doua etape. Raptis Kavouras se orienteaza spre dezvoltarea unor apartamente in categoria superlux, astfel ca preturile viitoarelor apartamente vor porni de la 5.500 de euro/metrul patrat construit.
"Odata cu aceste apartamente vom vinde si un parc, tinand cont ca avem iesire de peste 100 de metri la Soseaua Nordului, care desparte proiectul de Herastrau. Valoarea acestor apartamente este constanta, iar aria noastra de dezvoltare a apartamentelor de lux este limitata - Primaverii, Nordului sau Gradina Icoanei", spune Mateescu.
In momentul de fata Raptis Kavouras are in Romania un portofoliu de terenuri cu o valoare de piata de peste 100 mil. euro, primul proiect, cu 46 de apartamente pe Soseaua Nordului urmand a fi livrat in luna noiembrie a acestui an. Proiectul de pe terenul Satului Francez va fi cel mai mare al companiei de pana acum, compania fiind prezenta in Romania de trei ani. "Nu suntem o firma care merge pe volum. Avem in prezent 20 de angajati - arhitecti, ingineri, care proiecteaza si coordoneaza toate proiectele. Ne orientam pe segmentul de lux deoarece acesta este singurul care nu este afectat nici macar in Statele Unite. Ne adresam celor mai bogati 5.000 de romani care isi pot permite o proprietate care sa coste peste un milion de euro", declara Mateescu.
Directorul Raptis Kavouras are 39 de ani si este prezent in firma inca de la deschiderea biroului din Romania, in 2005. Anterior el lucrase cate patru ani in cadrul Coca-Cola si apoi in grupul Dorna.
Compania elena este detinuta in participatii egale de catre oamenii de afaceri eleni Dimitris Raptis si Kyriakos Kavouras, activi pe piata imobiliara din Grecia de 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO