Companii

Nu cumparati cu 1.700 lei? Dar cu 6.000?

30.01.2003, 00:00 15

Fondul de investitii Romanian Investment Company (RIC) Cyprus, unul din cele mai importante de pe piata romaneasca, intentioneaza sa isi vanda participatia de 20% din actiunile producatorul de ambalaje de plastic Plastex Tulcea pentru un pret 500.000 de dolari, sau 1.700 de lei/actiune, a declarat pentru Ziarul Financiar Harlan Zimmerman, managerul RIC.
In prezent, pe piata secundara Rasdaq se desfasoara o oferta publica primara de vanzare de actiuni Plastex, insa la pretul de 6.000 de lei/actiune. Oferta este aferenta unei majorari de capital in valoare de 48 de miliarde de lei (inclusiv prima de emisune de 8 miliarde de lei), bani pe care Plastex vrea sa isi foloseasca pentru rambursarea unor credite, capital de lucru si extinderea productiei.
Majorarea de capital a devenit oferta publica pe Rasdaq pentru ca nici unul din actionarii companiei (SIF Muntenia detine 55,2% din actiuni) nu a subscris initial.
RIC, de altfel, nu a reusit sa vanda pana in prezent actiuni Plastex nici la 1.700 de lei/actiune.
"Pretul nostru (1.700 de lei - actiune) inseamna un discount de 70% comparativ cu pretul din oferta publica. Din pacate, insa, nu am gasit inca un cumparator interesat printre ceilalti actionari ai Plastex sau alti parteneri", afirma Zimmerman.
Plastex are un capital social de 230 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 5.000 de lei. Pe Rasdaq, actiunile se tranzactioneaza in jurul pretului de 1.000 de lei/actiune.
RIC a investit in Romania peste 40 de milioane de dolari, cele mai importante participatii find in prezent la Terapia Cluj - Napoca, Automobile Dacia, Imsat Bucuresti, Rolast Pitesti. Fondul a investit, de asemenea, peste 8 milioane de dolari in euroobligatiuni romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO